Ξεκινάει η απομάκρυνση ραδιενεργών καυσίμων από τη Φουκουσίμα

3 μήνες πριν
Φουκουσίμα

Ο φορέας εκμετάλλευσης του κατεστραμμένου ιαπωνικού πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Daiichi, έδειξε την Τρίτη πώς ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα ανακτήσει μικροσκοπικά κομμάτια λιωμένων υπολειμμάτων καυσίμων από έναν από τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Η ενέργεια αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, για πρώτη φορά μετά την τήξη του 2011.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Tokyo Electric Power Company Holdings σχεδιάζει να αναπτύξει μέχρι τον Οκτώβριο ένα ρομπότ με "τηλεκατευθυνόμενο" επεκτεινόμενο σωλήνα στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νταϊίτσι Νο 2 για να δοκιμάσει την αφαίρεση συντριμμιών από το πρωτεύον δοχείο συγκράτησης.

Οι εργασίες αυτές έχουν καθυστερήσει περισσότερο από δύο χρόνια. Η απομάκρυνση των λιωμένων καυσίμων υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στα τέλη του 2021, αλλά έχει σημειώσει μεγάλες καθυστερήσεις, κάτι που φανερώνει τη δυσκολία της ανάκαμψης από τον σεισμό μεγέθους 9,0 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε μετά.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης στο ναυπηγείο της Mitsubishi Heavy Industries στο Κόμπε της δυτικής Ιαπωνίας, όπου έχει αναπτυχθεί το ρομπότ, μια συσκευή εξοπλισμένη με ειδική «τσιμπίδα» κατέβηκε αργά από τον τηλεσκοπικό σωλήνα σε έναν σωρό χαλικιών, συγκεντρώνοντας μια μικρή ποσότητα υπολειμμάτων.

Η TEPCO σχεδιάζει να αφαιρέσει λιγότερα από 3 γραμμάρια (0,1 ουγγιά) υπολείμματα καυσίμων κατά τις δοκιμές, στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

"Πιστεύουμε ότι η επικείμενη δοκιμαστική αφαίρεση των υπολειμμάτων καυσίμων από τη Μονάδα 2 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη σταθερή διεξαγωγή των μελλοντικών εργασιών παροπλισμού", δήλωσε ο Yusuke Nakagawa, υπεύθυνος της ομάδας της TEPCO για το πρόγραμμα ανάκτησης των υπολειμμάτων καυσίμων. "Είναι σημαντικό να προχωρήσει η δοκιμαστική αφαίρεση με ασφάλεια και σταθερότητα".

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Οι επικριτές λένε ότι ο στόχος καθαρισμού 30 έως 40 ετών που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την TEPCO για το Fukushima Daiichi είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η βλάβη σε κάθε αντιδραστήρα είναι διαφορετική και τα σχέδια πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες τους.

Η καλύτερη κατανόηση των θραυσμάτων των λιωμένων καυσίμων από το εσωτερικό των αντιδραστήρων είναι το κλειδί για τον παροπλισμό τους. Η TEPCO ανέπτυξε τέσσερα μίνι drones στο κύριο δοχείο συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο 1 νωρίτερα φέτος για να καταγράψει εικόνες από τις περιοχές όπου δεν είχαν φτάσει τα ρομπότ.