Η MICROSOFT ετοιμάζει ηλεκτρονικό κατάστημα για videogames στα smartphones

4 μήνες πριν
xbox mobile store

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του επικεφαλής του τμήματος gaming της MICROSOFT, Phil Spencer, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με πιθανούς συνεργάτες για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού καταστήματος εφαρμογών για smartphones. Στόχος είναι να ανταγωνιστεί τους δύο κυρίαρχους παίκτες του χώρου παγκοσμίως, δηλαδή το App Store της APPLE και το Play Store της GOOGLE.

Ο Spencer τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της MICROSOFT και πως βρίσκεται ήδη σε φάση ενεργούς ανάπτυξης, τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες που επιθυμούν να διερευνήσουν νέους τρόπους ανάπτυξης και αύξησης των εσόδων τους στο οικοσύστημα των smartphones.

Αν και ο Spencer δεν αποκάλυψε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας για το εν λόγω κατάστημα εφαρμογών, άφησε να εννοηθεί πως η παρουσίασή του δεν θα αργήσει πολλά χρόνια και μάλιστα ενδεχομένως να συμβεί νωρίτερα απ' ό,τι περίμενε αρχικά η αγορά. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επέκτασης της συνδρομητικής υπηρεσίας Xbox Game Pass για υπολογιστές σε 11 επιπλέον χώρες της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της συνδρομητικής βάσης κατά 7%.

Μολονότι η MICROSOFT σημειώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα του cloud gaming και των συνδρομητικών παιχνιδιών, ωστόσο συνεχίζει να υστερεί στην αγορά των smartphones, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεράστια αγορά της Βραζιλίας. Αυτός ήταν και ένας από τους κεντρικούς λόγους πίσω από την πρόσφατη εξαγορά-ρεκόρ των 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων του παιχνιδοβιομηχανικού κολοσσού Activision Blizzard από τη MICROSOFT. Μέσω αυτής της κίνησης, η τελευταία στοχεύει στην ενίσχυση του αποτυπώματός της στην τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του mobile gaming, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την τεχνογνωσία και τη δημοτικότητα franchise όπως το Candy Crush και το Call of Duty Mobile που ανήκουν πλέον στην ιδιοκτησία της.

Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων στην οριστικοποίηση της εξαγοράς, η επιθετική στρατηγική της MICROSOFT στην αγορά των καταστημάτων εφαρμογών για smartphones πάγωσε προσωρινά. Πλέον, σε ένα τοπίο που έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας, η MICROSOFT καλείται να προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική της, καθώς ενδιάμεσα η αγορά του mobile gaming γνώρισε μια φάση ύφεσης που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2023.

Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσει στο ιδιαίτερα απαιτητικό ρυθμιστικό τοπίο που περιβάλλει τις αγορές εφαρμογών για smartphones, όπου ήδη εκκρεμούν μεγάλες δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε παίκτες όπως η Epic Games και οι τεχνολογικοί κολοσσοί APPLE και GOOGLE. Ωστόσο, η πολυετής δυσαρέσκεια των προγραμματιστών και άλλων εταιρειών του χώρου κατά των περιοριστικών πρακτικών των ηγετών της αγοράς θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει υπέρ της MICROSOFT και των φιλοδοξιών της για ένα εναλλακτικό app store, το οποίο θα στηρίζεται εν μέρει και στην τεχνολογία cloud gaming του Xbox που ήδη επιτρέπει το game streaming σε smartphones χαμηλών τεχνικών χαρακτηριστικών.