Νέα εποχή εικονικής πραγματικότητας: Δοκιμάζοντας το PlayStation VR2 που έρχεται στις 22 Φεβρουαρίου

1 έτος πριν
PlayStation VR2

Το PlayStation®VR2 ή PSVR 2 είναι το τελευταίας γενιάς σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας (VR) της Sony και σχεδιάστηκε για χρήση αποκλειστικά σε συνδυασμό με το PS5.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στα πλαίσια της έκθεσης CES, η Ιαπωνική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το PSVR2 ενώ παρείχε τη δυνατότητα και σε επισκέπτες και σε δημοσιογράφους να το δοκιμάσουν. Σταθήκαμε τυχεροί και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο VR headset για το PS5 και μείναμε έκπληκτοι από την άνετη, ελαφριά κατασκευή του, την αίσθηση και την απόκριση και βεβαίως την ποιότητα ορισμένων τίτλων.

Φυσικά, το PlayStation®VR2 βασίζεται στα βασικά στοιχεία που έκαναν δημοφιλές το PSVR ωστόσο χάρη στο νέας γενιάς hardware και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας. Επομένως, αν θέλεις να εισέλθεις στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας αγοράζοντας ένα VR headset και είσαι και τυχερός κάτοχος ενός PlayStation 5, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Το νέο PlayStation®VR2 διαθέτει δύο οθόνες τεχνολογίας OLED συνολικής ανάλυσης 4.000 X 2.040 pixels με ρυθμό ανανέωσης από 90 Hz έως και 120 Hz (δηλαδή 2.000 x 2.040 εικονοστοιχεία ανά μάτι), οπτικό πεδίο 110 μοιρών, το χαρακτηριστικό foveated rendering (πρόκειται για μία τεχνική ανίχνευσης του βλέμματος για το rendering ορισμένων μόνο τμημάτων της εικόνας) καθώς και in-headset force feedback.

Το PlayStation®VR2 διαθέτει επίσης inside-out tracking, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθεί τον παίκτη και τα χειριστήρια ή το χειριστήριο του μέσω των ενσωματωμένων στα ακουστικά καμερών (διαθέτει τέσσερις κάμερες). Τόσο οι κινήσεις του παίκτη όσο και η κατεύθυνση που κοιτάζει αντικατοπτρίζονται στο παιχνίδι, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής κάμερας. Με χαρακτηριστικά όπως το eye tracking, το in-headset force feedback, τον τρισδιάστατο ήχο και τα χειριστήρια Sense, το σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας μπορεί να δημιουργήσει μία ανώτερη αίσθηση «εμβύθισης». Ο ενσωματωμένος μηχανισμός force feedback (motor) στο σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο ρεαλισμού κατά το παιχνίδι, αναπαράγοντας για παράδειγμα τους παλμούς του παίκτη κατά τις στιγμές έντασης ή την ταχύτητα των αντικειμένων καθώς περνούν δίπλα ή πάνω από το κεφάλι του παίκτη (π.χ. σφαίρα). Σημαντική στην εμβύθιση είναι και η συμβολή των χειριστηρίων Sense με τον «σφαιρικό σχεδιασμό», τις προσαρμοστικές σκανδάλες που έχουν force feedback και την ανίχνευση των δακτύλων κ.ά.

Το σετ κεφαλής διαθέτει αισθητήρα κίνησης 6-axis (6DoF), τέσσερις κάμερες καθώς και μία κάμερα υπερύθρων (IR Camera) που βοηθά στο eye-tracking. Επιπλέον, υποστηρίζουν 3D Audio, ενσωματώνουν υποδοχή 3.5 mm για ακουστικά και η σύνδεση τους με το PlayStation πραγματοποιείται μέσω ενός μόνο καλωδίου USB Type-C.

Το PlayStation®VR2 υποστηρίζει τη λειτουργία «see-through view», με τον παίκτη να μπορεί να εναλλάσσει -μέσω ενός κουμπιού ή μέσω του πίνακα ελέγχου- την εικόνα μεταξύ του παιχνιδιού και του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να δει αντικείμενα ή ακόμα και τα χειριστήρια Sense του χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεση του headset από το κεφάλι του. Υποστηρίζεται επίσης «self-broadcasting» τουλάχιστον για όσους διαθέτουν την PlayStation 5 HD Camera. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εγγράφουν από εξωτερικά και να «στριμάρουν» τους εαυτούς τους καθώς παίζουν ένα παιχνίδι. H κινηματογραφική λειτουργία (cinematic mode) επιτρέπει στον χρήστη να παίξει κανονικά παιχνίδια PlayStation (και όχι εικονικής πραγματικότητας) στο PlayStation®VR2 (σε ανάλυση 1080p έως στα 120 Hz).

Συντονίσου στο G Blog για να μάθεις περισσότερα νέα από την CES 2023!