PS Portal: 6+1 Tips για να εκμεταλλευτείς κάθε του δυνατότητα

4 μήνες πριν
PS Portal

Εδώ και λίγους μήνες, στις ζωές των κατόχων PS5 έχει μπει ένα ακόμα αξεσουάρ. Ο λόγος για το PS Portal το οποίο ανακοινώθηκε πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή και κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Σε περίπτωση που δεν είσαι εξοικειωμένος/η μαζί του, πρόκειται για μία συσκευή που επί της ουσίας μετατρέπει το PS5 σε φορητή κονσόλα (handheld, σαν να λέμε) αφού συνδέεται μαζί του μέσω Wi-Fi, επιτρέποντάς σου να streamάρεις τα παιχνίδια της αρεσκείας σου χάρη στην υπηρεσία Remote Play και να απολαύσεις στην LCD οθόνη 8 ιντσών του με πλήκτρα, μοχλούς και σκανδάλες παρόμοιες με εκείνες ενός χειριστηρίου DualSense. Είτε πάντως είσαι κάτοχος του PS Portal, είτε σκέφτεσαι σοβαρά την αγορά του, τι θα ‘λεγες να σου δίναμε 7 tips που θα σου επιτρέψουν να το εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Απόφυγε τα ταξίδια

Θα ξεκινήσουμε με μία μάλλον αντισυμβατική συμβουλή. Για να απολαύσεις την εμπειρία του PS Portal, χρησιμοποίησέ το εντός σπιτιού. Εν αντιθέσει με handhelds όπως το Nintendo Switch ή το Steam Deck, βλέπεις, το PS Portal δεν λειτουργεί αυτόνομα. Όπως προαναφέραμε, βασίζεται στο Wi-Fi, οπότε συστήνεται για χρήση εντός σπιτιού -κάτι που άλλωστε αναφέρει και η SONY στο σχετικό προωθητικό υλικό. Το PS Portal χρειάζεται αφ’ ενός γρήγορο ίντερνετ (οι επίσημες απαιτήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 Mbps, συνιστώντας παράλληλα 15 Mbps) και αφ’ ετέρου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά με το PS5. Ως εκ τούτου λοιπόν το πιθανότερο είναι πως ακόμα κι αν καταφέρει να συνδεθεί με την κονσόλα σου, δεν θα σου επιτρέψει να χαρείς τα παιχνίδια σου από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή ένα εκθεσιακό κέντρο.

Προτίμησε ενσύρματη σύνδεση για το PS5

Πάμε τώρα στα όσα θα πρέπει να κάνεις ώστε να βελτιστοποιήσεις την εμπειρία χρήσης του PS Portal. Αρχικά εξασφάλισε πως το PS5 σου έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα σύνδεσης. Ακόμα κι αν βρίσκεται δίπλα στο router, προτίμησε να συνδέσεις το PS5 με καλώδιο αντί για ασύρματα. Έτσι θα είσαι βέβαιος/η πως το bandwidth και οι ταχύτητες θα είναι σταθερά οι καλύτερες δυνατές χωρίς αυξομειώσεις (ό,τι πρέπει για streaming και downloads), ενώ συν τοις άλλοις πρόκειται και για κίνηση που δεν θα σε ξεβολέψει, μιας που η κονσόλα δεν είναι από τις συσκευές που μετακινούνται εύκολα ή/και συχνά. Σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα ελαφρύνεις και το Wi-Fi σου.

Επένδυσε σε ένα gaming router

Από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να επενδύσεις στο PS Portal, πάει να πάει ότι βλέπεις το gaming σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα σου συστήναμε να εξετάσεις το ενδεχόμενο αγοράς και ενός gaming router. Στην εποχή της ψηφιακής διανομής και του streaming, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα κάνει απόσβεση των χρημάτων που θα επενδύσεις, επιτρέποντάς σου μεταξύ άλλων να απολαύσεις μια αρτιότερη εμπειρία χρήσης του PS Portal. Ένα gaming router θα σου δώσει τη δυνατότητα να παίξεις online με μικρότερο ping, να κατεβάσεις μεγάλα αρχεία (όπως patches, updates και ολόκληρα παιχνίδια) σε μικρότερο χρόνο, να συνδέσεις περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, να έχεις καλύτερο σήμα σε όλο το σπίτι και να πειραματιστείς με διάφορες ρυθμίσεις για προχωρημένους.

Χρησιμοποίησε τα 5 GHz

Είπαμε πως ιδανικά το PS5 σου θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο δίκτυό σου μέσω Ethernet. Σε ό,τι έχει να κάνει με το PS Portal τώρα, τα 5 GHz είναι μονόδρομος. Τα περισσότερα modem routers, access points και powerlines είναι σε θέση να εκπέμπουν σε δύο συχνότητες, τα 2,4 GHz και τα 5 GHz. Η πρώτη προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη αλλά χαμηλότερες ταχύτητες και με πιθανότητα περισσότερων παρεμβολών. Η δεύτερη αντιθέτως, εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες αλλά με περιορισμένο εύρος. Για ευνόητους λόγους βεβαιώσου πως το PS Portal σου είναι συνδεδεμένο στα 5 GHz και αν χρειαστεί, ενίσχυσε το σήμα του δικτύου σου σε δωμάτια του σπιτιού που δεν πιάνει καλά με τις κατάλληλες συσκευές επέκτασης.

Επίλεξε ανάλυση 1080p στο PS5

Το PS Portal υποστηρίζει gameplay στα 60 fps σε ανάλυση 1080p. Πολλοί χρήστες αναφέρουν πως διαπίστωσαν βελτίωση στην ποιότητα της εικόνας πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του PS5 και επιλέγοντας την ίδια ανάλυση και fps για την κονσόλα τους. Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση είναι απλή αφού αντί το PS5 να αποδίδει εικόνα 4K την οποία κατόπιν θα πρέπει να μετατρέψει σε 1080p μέσω ενός αχρείαστου downscale, βγάζει απ’ ευθείας περιεχόμενο σε ανάλυση Full HD. Επιπρόσθετα, έχει αναφερθεί πως και η αποσύνδεση του καλωδίου HDMI από την κονσόλα έχει θετικά αποτελέσματα. Αν και οι απόψεις σχετικά με τα παραπάνω tips διίστανται, δεν χάνεις κάτι να τα εφαρμόσεις.

Προστάτεψε την οθόνη και τους μοχλούς

Αν και σε γενικές γραμμές το PS Portal είναι μία στιβαρή και αξιόπιστη συσκευή, καλό θα ήταν να την προστατέψεις καταλλήλως. Μιλάμε άλλωστε για μία σεβαστή επένδυση οπότε το τελευταίο που θες είναι να φθαρεί από τη χρήση που θα της κάνεις. Εδώ οι επιλογές σου είναι δύο και αφορούν την οθόνη και τους μοχλούς. Όσον αφορά στην πρώτη, βρες μία προστατευτική μεμβράνη και θα είσαι εντάξει. Για τους μοχλούς, κάνε ό,τι θα έκανες και με εκείνους ενός DualSense: χρησιμοποίησε ελαστικά προστατευτικά (θα τα δεις να αναφέρονται και ως thumbgrips στα Αγγλικά). Στην περίπτωση μάλιστα του PS Plus θα σε βολέψουν ακόμα περισσότερο, αφού οι μοχλοί του είναι ελαφρώς μικρότεροι από εκείνους ενός DualSense.

Φόρα ακουστικά

Ο ήχος του PS Portal δεν είναι κακός τηρουμένων των αναλογιών, όμως για πραγματικά καλά αποτελέσματα, προτίμησε ένα σετ ακουστικών. Η συσκευή άλλωστε είναι τόση δα, οπότε δεν είναι δυνατόν να προσφέρει τις ίδιες, επιβλητικές εμπειρίες ήχου όπως η τηλεόραση ή -ακόμα καλύτερα- το soundbar/home cinema σου. Θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε ενσύρματο σετ ακουστικών μέσω θύρας 3,5 χιλ. καθώς το PS Portal διαθέτει σχετική υποδοχή στο κάτω μέρος του. Αν προτιμάς ασύρματη λύση, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις για ακουστικά συμβατά με PlayStation Link.

Η ιδανική λύση για ζευγάρια και οικογένειες

Το PS Portal είναι μία έξυπνη πρόταση που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε νοικοκυριά με ζευγάρια ή οικογένειες, όπου είναι αρκετά σύνηθες περισσότερα από ένα μέλη να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τηλεόραση ταυτόχρονα. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο το PS Portal σου απολαμβάνοντας τις εμπειρίες gameplay του PS5 από την άνεση του γραφείου, της κρεβατοκάμαρας ή του χώρου που προτιμάς.