10 χρόνια LG OLED: Από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε

11 μήνες πριν
LG OLED G3

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την LG αφού συμπληρώνεται μία δεκαετία παρουσίας των τηλεοράσεων OLED της στην αγορά. Η αρχική LG OLED έκανε την εμφάνισή της το 2013 προκαλώντας αίσθηση αφού επρόκειτο για το πρώτο μοντέλο τηλεόρασης που ενσωμάτωνε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σε μία εποχή που ακόμα κι οι ειδικοί του χώρου εμφανίζονταν «μαγκωμένοι» σε ό,τι αφορά το μέλλον των OLED.

Η συνέχεια βέβαια δικαίωσε πέρα για πέρα την κορεάτικη εταιρεία, το όνομα της οποίας έγινε συνώνυμο με τις τηλεοράσεις OLED. Πέρυσι τα μοντέλα της LG αποτέλεσαν το 60% του συνόλου των πωλήσεων τηλεοράσεων OLED παγκοσμίως, ξεπερνώντας μάλιστα τα 15 εκατ. τεμάχια αποστολών στο φινάλε του έτους. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εκεί;

Τι σημαίνει OLED;

Πριν ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, ας βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε ακριβώς. Τι σημαίνει OLED; Πρόκειται για αρκτικόλεξο που προκύπτει από τα αρχικά του «organic light-emitting diode» και αποδίδεται στα Ελληνικά ως «οργανική φωτοδίοδος». Η βασική διαφορά μίας τηλεόρασης OLED από μία απλή LED, έγκειται στον φωτισμό: μία OLED δεν χρησιμοποιεί απλά οπίσθιο φωτισμό αλλά αποτελείται από εκατομμύρια pixels που εκπέμπουν φως ανεξάρτητα, ούσα σε θέση έτσι να αποτυπώσει ένα ευρύτερο σύνολο χρωμάτων με μεγαλύτερο ρεαλισμό και κορυφαία πιστότητα (σε μία σκοτεινή σκηνή π.χ. μπορεί να σβήσει εντελώς τα pixels που χρειάζεται ώστε να πετύχει άψογο αποτέλεσμα χωρίς τη «θαμπάδα» που θα είχαν υπό άλλες συνθήκες, εξ ου και η δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες).

Πότε ξεκίνησε η τεχνολογία OLED;

Οι τηλεοράσεις OLED μπορεί να μετρούν 10 χρόνια ζωής, η τεχνολογία στην οποία βασίζονται όμως υπάρχει εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Ναι, καλά διάβασες: δεκαετίες! Η πρώτη συσκευή OLED, βλέπεις, δημιουργήθηκε από τους χημικούς Ching Wan Tang και Steven Van Slyke της Kodak το 1987, τουτέστιν 36 χρόνια πριν! Η δε σχετική έρευνα που οδήγησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας OLED και είχε να κάνει με την εφαρμογή ρεύματος υψηλής τάσης σε κρυστάλλους ανθρακενίου και την ηλεκτροφωταύγεια ξεκίνησε ακόμα πιο παλιά, τη δεκαετία του 60! Χρειάστηκαν να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια πάντως από τότε που η Kodak έκανε το πρώτο βήμα, μέχρι τη στιγμή που η τεχνολογία OLED διατέθηκε εμπορικά. Αυτό έγινε το 1997 με το λανσάρισμα του δέκτη ραδιοφώνου αυτοκινήτων GD-F1 από την PIONEER που ήταν εξοπλισμένος με μονόχρωμη οθόνη τύπου passive matrix.

Πρώτες τηλεοράσεις LG OLED

Με την είσοδο στη νέα χιλιετία, η τεχνολογία OLED άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και κάπως έτσι το 2004 είχαμε την κυκλοφορία της πρώτης τηλεόρασης OLED από τη SONY για να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές αμέσως μετά (TOSHIBA, SAMSUNG, PANASONIC). Οι OLED εκείνης της εποχής όμως δεν έκαναν το αναμενόμενο «γκελ» στο κοινό και υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτό: το κόστος και η διάρκεια ζωής τους. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι τιμές ξέφευγαν από τα συνηθισμένα: για μία OLED 11 ιντσών (ναι, ξέχνα τα σημερινά «θηρία» των 55 και 70 ιντσών) το κόστος μπορεί να άγγιζε και τα $2500! Η δε διάρκεια ζωής τους δεν έφτανε σε καμία περίπτωση εκείνη των τυπικών τηλεοράσεων. Η τεχνολογία όμως εξελισσόταν με γοργούς ρυθμούς και έτσι ήταν δεδομένο πως η κατάσταση θα άλλαζε άμεσα.

Η LG μπήκε στην αγορά των OLED το 2010 με τη 15EL9500, μία OLED 15 ιντσών που ξεχώρισε αμέσως χάρη στο προσεγμένο της design και την εξαιρετική ποιότητα εικόνας της. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η LG είχε κάνει πρακτικά το τέλειο ξεκίνημα. Τρία χρόνια αργότερα, το 2013 κι ενώ οι συνθήκες στην αγορά δεν έδειχναν να είναι οι καλύτερες (τη χρονιά εκείνη, η PANASONIC διέκοψε τη συνεργασία της με τη SONY θεωρώντας ότι «οι OLED δεν είναι εμπορικά βιώσιμες») η LG λάνσαρε την πρώτη σειρά τηλεοράσεων OLED της και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Με άριστη σχέση τιμής/απόδοσης, ένα εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, άψογη ποιότητα εικόνας και καλαίσθητο σχεδιασμό, οι τηλεοράσεις OLED της LG έγιναν αμέσως «hit», σπάζοντας το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο.

Με την LG να διαγράφει λαμπρή πορεία στον χώρο και τις λύσεις της να γίνονται ανάρπαστες, οι υπόλοιπες εταιρείες έπρεπε να διαμορφώσουν τις δικές τους στρατηγικές. Η SAMSUNG άφησε εντελώς το μέτωπο των OLED για να αναπτύξει τις QLED (Quantum Dot LED TV που βασίζονται σε νανοκρυστάλλους) τη στιγμή που άλλοι κατασκευαστές (SONY, PANASONIC, TOSHIBA, PHILIPS) επέλεξαν να «συμμαχήσουν» με την LG και να προμηθευτούν τα πάνελ για τις τηλεοράσεις OLED τους από εκείνη. Αν μάλιστα νομίζεις ότι έπειτα από τόσα χρόνια ανάπτυξης έχουμε δει όλα όσα είχε να μας προσφέρει η τεχνολογία OLED, είσαι γελασμένος/η.

Nέες τεχνολογίες και LG OLED evo TVs

Ίσα-ίσα που έχουμε φτάσει στο σημείο να απολαμβάνουμε προϊόντα και υλοποιήσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν εκτός πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα τις rollable τηλεοράσεις OLED. Από το 2014 κι έπειτα μάλιστα, οι σχετικές με την τεχνολογία OLED ευρεσιτεχνίες είναι σταθερά άνω των 3000 ετησίως, όταν στις αρχές της χιλιετίας ο αριθμός αυτός δεν έφτανε ούτε τις 1000, δείγμα των πυρετωδών εξελίξεων στη βιομηχανία. Μία ματιά άλλωστε στα όσα παρουσίασε η LG στη φετινή CES του Λας Βέγκας στις αρχές του χρόνου, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι τα καλύτερα έρχονται.

Το line up της εταιρείας περιελάμβανε ουκ ολίγα προϊόντα, με την LG Signature OLED M3 να κλέβει την παράσταση. Σε εκδόσεις που ξεκινούν από τις 55 ίντσες και φτάνουν τις 97, πρόκειται για την πρώτη OLED παγκοσμίως που έχει δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς σήματος ήχου και εικόνας 4Κ στα 120 Hz παγκοσμίως. Ο δε επεξεργαστής α9 σε συνεργασία με την τεχνολογία LG Brightness Booster Max και τους τελευταίας γενιάς αλγορίθμους εικόνας, χαρίζουν την πιο φωτεινή εικόνα που έχει προσφέρει τηλεόραση OLED της LG μέχρι σήμερα. Από κοντά και η OLED T, ένα πρωτότυπο μοντέλο που όταν είναι σβηστό γίνεται εντελώς διαφανές, καθιστώντας δυνατή την τοποθέτησή του στο κέντρο του χώρου (π.χ. σαλόνι) χωρίς να ενοχλεί. Οι δε νέες evo της LG συνδυάζουν για ακόμα μια χρονιά το value for money με την ασύγκριτη εμπειρία χρήσης, απόρροια και του webOS 23, του λειτουργικού συστήματος με το πλέον εξατομικευμένο περιβάλλον χρήστη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη έκδοση webOS.

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στο νέο soundbar της LG, το SC9S που χαρίζει εκπληκτικό ήχο, και που αποτελεί το ιδανικό ταίρι της σειράς C των LG OLED τηλεοράσεων. Κι' αυτό γιατί μπορείς να λειτουργήσεις το soundbar μέσω της τηλεόρασης, χρησιμοποιώντας απλά το τηλεχειριστήριο. Επιπλέον μπορείς να δεις το μενού και τις ρυθμίσεις του soundbar στην οθόνη της τηλεόρασης ενώ λειτουργίες όπως ο έλεγχος της έντασης του ήχου, ο έλεγχος της κατάστασης σύνδεσης, ακόμη και η επιλογή μιας λειτουργίας ήχου ελέγχονται ταυτόχρονα. 

Μέσα σε 10 χρόνια οι LG OLED έχουν αλλάξει εκ βάθρων τον χάρτη στις τηλεοράσεις, εισάγοντας νέες τεχνολογίες, ανεβάζοντας τον πήχη και βελτιστοποιώντας την εμπειρία θέασης. Σε μία ακόμα καλύτερη δεύτερη δεκαετία λοιπόν!