2η εβδομάδα Ιουνίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

4 μήνες πριν
kid with smartphone

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου μας έδωσε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Γαλλία εναντίων χρήσης κινητών και social media από εφήβους

Η επιτροπή που όρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με επικεφαλής τη νευρολόγο Σερβάν Μουτόν και τον καθηγητή ψυχιατρικής Αμίν Μπενιαμινά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους. Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες που έχουν αυτές οι τεχνολογίες στην ψυχική υγεία των νέων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής, τα παιδιά κάτω των 11 ετών δεν θα πρέπει να έχουν καθόλου πρόσβαση σε smartphone, ενώ για τους άνω των 13 ετών, ο χρόνος χρήσης κινητών και διαδικτύου θα πρέπει να είναι περιορισμένος. Επιπλέον, η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να απαγορεύεται για όλους τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών, ενώ οι άνω των 15 θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο σε πλατφόρμες που θεωρούνται κατάλληλες από τους νομοθέτες.

Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για τον περιορισμό του χρόνου έκθεσης των παιδιών σε οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μέρος των προσπαθειών του να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανησυχίες γονέων, ψυχολόγων και πολιτικών σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στα παιδιά. Η έκθεση της επιτροπής τονίζει επίσης τις αρνητικές επιδράσεις του υπερβολικού χρόνου μπροστά στις οθόνες στον ύπνο και το βάρος των παιδιών, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης που συνδέεται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ τονίζει την ανάγκη ύπαρξης προστασίας των παιδιών.

Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή νέων κανονισμών, η επιτροπή τόνισε ότι οι μελλοντικές ενέργειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός αυστηρότερου πλαισίου για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες θεωρούνται οι κύριες υπεύθυνες για το πρόβλημα.

Οι Metallica έρχονται στο Fortnite

Το Fortnite, το δημοφιλές battle royale παιχνίδι, πρόκειται να υποδεχτεί τους Metallica ως τον επόμενο σημαντικό μουσικό καλεσμένο του. Οι gamers θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια 30λεπτη εικονική συναυλία με τίτλο "Metallica: Fuel. Fire. Fury." στο πλαίσιο της λειτουργίας Fortnite Discover του παιχνιδιού από τις 22 έως τις 23 Ιουνίου. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη σε τρία χρονικά διαστήματα κάθε ημέρα, εξασφαλίζοντας άφθονες ευκαιρίες για τους φίλους του συγκροτήματος να την παρακολουθήσουν.

Παράλληλα με τη συναυλία, το Fortnite εισάγει μια νέα λειτουργία παιχνιδιού PvP με την ονομασία Battle Stage, η οποία θα διαρκέσει από τις 13 Ιουνίου έως τις 16 Αυγούστου. Σε αυτή τη λειτουργία, 16 παίκτες θα διαγωνιστούν στη σκηνή, παίζοντας ένα τυχαία επιλεγμένο τραγούδι, με μόνο έναν όμως να αναδεικνύεται νικητής. Οι αγώνες μπορούν να διοργανωθούν δημόσια ή σε ιδιωτικές ομάδες των τεσσάρων ατόμων.

Οι παίκτες μπορούν επίσης να κερδίσουν αποκλειστικές ανταμοιβές μέσω του Season 4 Festival Pass, το οποίο περιλαμβάνει μαύρες στολές και για τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος Metallica. Με την αγορά του pass, οι παίκτες θα ξεκλειδώσουν αμέσως τη στολή του Lars Ulrich δωρεάν, ενώ διατίθενται και εκδόσεις Lego. Για να βελτιωθεί η εμπειρία παιχνιδιού, οι κιθάρες "Ride the Lightning" θα είναι διαθέσιμες, επιτρέποντας στους παίκτες να δημιουργούν τόξα αστραπών κατά τη διάρκεια της μάχης. Για όσους αναζητούν την απόλυτη εμπειρία μουσικής METAl, οι στολές Puppet Master, οι οποίες «φέρνουν τη φωτιά στη διαδικασία», θα είναι διαθέσιμες στο ηλεκτρονικό κατάστημα μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Οι οπαδοί του Fortnite έχουν ακόμα περισσότερα να εξερευνήσουν, όπως αυτοκόλλητα αυτοκινήτων, νέες πίστες και μια νέα “φλογερή” πίστα αγώνων με πυραύλους. 

Το σίγουρο είναι ότι με την εικονική συναυλία των Metallica και μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών και ανταμοιβών, το Fortnite συνεχίζει να συνδυάζει τους κόσμους της μουσικής και του gaming, προσφέροντας στους παίκτες μια καθηλωτική και συναρπαστική εμπειρία.

Πιο κοντά φέρνει η GOOGLE το Android με το ChromeOS

Το ChromeOS "σύντομα θα αναπτυχθεί σε μεγάλα τμήματα του Android", ώστε να μπορεί να αναπτύσσει λειτουργίες AI με ταχύτερο ρυθμό, ανακοίνωσε η GOOGLE την Τετάρτη. Η εταιρεία λέει ότι τομείς όπως ο πυρήνας Android Linux και το framework του Android, θα αποτελούν πλέον μέρος της βάσης του ChromeOS, με την ίδια την εταιρεία να προωθεί τη χρήση τους επιθετικά.

Σύμφωνα με τη GOOGLE, οι αλλαγές δεν σημαίνουν μόνο περισσότερα AI χαρακτηριστικά. Η εταιρεία σημείωσε ότι θα βοηθήσουν στην "απλοποίηση των προσπαθειών μηχανικής" και "θα βοηθήσουν διαφορετικές συσκευές, όπως smartphones και αξεσουάρ, να συνεργάζονται καλύτερα με τα Chromebooks", όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε ένα blog post.

Η GOOGLE σίγουρα θέλει να έχει τους χρήστες των Chromebook να δοκιμάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες με AI, οπότε αυτές οι αλλαγές μάλλον θα επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Παράλληλα η εταιρεία προειδοποιεί ότι ενώ οι αλλαγές στο tech stack "ξεκινούν τώρα", "δεν θα είναι έτοιμες για τους καταναλωτές για αρκετό καιρό".

Σε κάθε περίπτωση αν έχεις φορητό υπολογιστή Chromebook Plus, μπορείς ήδη να χρησιμοποιήσεις το Gemini από την αρχική σου οθόνη.

Η μάχη QUALCOMM με Arm Holdings, ίσως επηρεάσει την πορεία των Windows on Arm υπολογιστών

Η τεχνολογική βιομηχανία βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς η διετής νομική διαμάχη μεταξύ της Arm Holdings και της QUALCOMM απειλεί να διαταράξει την ομαλή διάθεση μιας νέας γενιάς προσωπικών υπολογιστών με προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Computex, στελέχη από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η MICROSOFT, η ASUS και η ACER, παρουσίασαν τα νέα μοντέλα υπολογιστών, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της νομικής σύγκρουσης.

Η MICROSOFT και οι συνεργάτες της αναμένουν σημαντικά οφέλη από την εισαγωγή των νέων υπολογιστών που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Arm, με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για την κατάκτηση ενός μεριδίου αγοράς της τάξης του 5% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η νομική διαμάχη μεταξύ της Arm και της QUALCOMM, οι οποίες συνεργάζονται στην ανάπτυξη των απαραίτητων τσιπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη διακοπή της διάθεσης των νέων υπολογιστών στην αγορά.

Η αγωγή που κατέθεσε η Arm εναντίον της QUALCOMM το 2022 επικεντρώνεται στην τεχνολογία που η QUALCOMM απέκτησε μέσω της εξαγοράς της Nuvia, η οποία είχε ιδρυθεί από πρώην μηχανικούς της APPLE. Η Arm ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός των υπολογιστών Copilot + της MICROSOFT αποτελεί άμεσο τεχνικό απόγονο του τσιπ που ανέπτυσσε η Nuvia και ότι είχε ανακαλέσει την άδεια για τα συγκεκριμένα τσιπ. Από την άλλη πλευρά, η QUALCOMM υποστηρίζει ότι η γενική άδεια που έχει από την Arm καλύπτει ήδη τα τσιπ για υπολογιστές που αναπτύσσει.

Επιπλέον, η λήξη της αποκλειστικής συμφωνίας εφοδιασμού των κατασκευαστών φορητών υπολογιστών με τα τσιπ της Arm εντός του τρέχοντος έτους ανοίγει την αγορά για τους ανταγωνιστές της QUALCOMM, όπως η Nvidia και η AMD, που εργάζονται επίσης πάνω σε νέα τσιπ. Ωστόσο, επειδή τα αρχικά σχέδια της MICROSOFT για τους νέους υπολογιστές Copilot + βασίζονται στους επεξεργαστές της QUALCOMM, η νομική διαμάχη παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας.

Παρά τον δημόσιο χαρακτήρα της σύγκρουσης μεταξύ των δύο εταιρειών, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές πιστεύουν ότι μια συμβιβαστική λύση θα προκύψει πριν από τη δικαστική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Όπως επισημαίνει ο Τζέι Γκόλντμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας D2D Advisory, φαίνεται παράλογο η Arm να εγκαλεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της και η QUALCOMM να εγκαλείται από τον μεγαλύτερο προμηθευτή της.

Ποια είδηση ξεχώρισες;