CES 2024: Τι ξεχωρίσαμε στο CES Unveiled και στις πρώτες παρουσιάσεις

3 μήνες πριν
CES Unveiled 2024

Λίγο πριν το επίσημο άνοιγμα της CES 2024, της μεγαλύτερης έκθεσης γύρω από την τεχνολογία στον κόσμο, έχουμε τις πρώτες παρουσιάσεις των εταιρειών, αλλά και ένα ξεχωριστό event, την CES Unveiled που «κρύβει» τις δικές της ανακοινώσεις.

Με τον ΓΕΡΜΑΝΟ να βρίσκεται και φέτος στο Λας Βέγκας, ας δούμε μαζί τις ανακοινώσεις που ξεχωρίσαμε στην CES Unveiled.

Verge TS Ultra

Η φινλανδική εταιρεία Verge Motorcycles παρουσίασε την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα TS Ultra στη CES 2024, με αντισυμβατική σχεδίαση και απόδοση 201 ίππων. Το ριζοσπαστικό αυτό σχέδιο EV προέρχεται από την αναγκαία επανασχεδίαση των μοτοσικλετών για την τοποθέτηση της μπαταρίας. Η Verge ανέπτυξε τη σουίτα ασφαλείας Starmatter, που χρησιμοποιεί κάμερες και ραντάρ για να παρέχει ορατότητα 360 μοιρών. Οι προειδοποιήσεις κοινοποιούνται στον αναβάτη μέσω της οθόνης των οργάνων μέτρησης, ηχητικές ειδοποιήσεις στο κράνος και άλλα. Η Verge το αποκαλεί ως «το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση των υπεύθυνων επιδόσεων των δικύκλων», αν και η τιμή των 45.000 δολαρίων περιορίζει τη διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής μηχανής. Υπάρχουν όμως και μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας με τιμές κάτω από τα 30.000 δολάρια. Παρά την καθυστέρηση έξι μηνών στο χρονοδιάγραμμα παραγωγής, οι πρώτες παραδόσεις έχουν ξεκινήσει.

Coldsnap

Η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων ColdSnap με έδρα τη Βοστώνη, παρουσιάζει εδώ στο Λας Βέγκας το ευρέως αναμενόμενο σύστημα παγωτού και κατεψυγμένων επιδορπίων της στο εμπορικό κοινό.

Το αποκλειστικό σύστημα ColdSnap, που αποτελείται από τη συσκευή ColdSnap και κάψουλες της εταιρείας, παγώνει κατόπιν παραγγελίας μεμονωμένες μερίδες παγωτού και άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια σε δύο λεπτά.

Το σύστημα ColdSnap δημιουργεί όπως διαπιστώσαμε νόστιμο παγωτό μηχανής, από την ευκολία του σπιτιού και με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παγωτά ή τα soft serve με τεχνητά συστατικά, το ColdSnap σύμφωνα με την εταιρεία χρησιμοποιεί premium υλικά τα οποία παγώνει κατά παραγγελία, δημιουργώντας ένα προϊόν με υψηλά επίπεδα 

Η ColdSnap διαθέτει όπως μάθαμε 100 υπαλλήλους, και ετοιμάζεται να λανσάρει το σύστημά της στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2024, απευθυνόμενη κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το compact μέγεθος και η ευκολία χρήσης το καθιστούν ιδανικό για γραφεία, στάδια, συνεδριακά κέντρα και πολλά ακόμη μέρη.

Glüxkind – Rosa

Η Glüxkind Technologies, δημιουργός των έξυπνων καροτσιών, φέρνει στη CES το επαναστατικό της έξυπνο καρότσι "Rosa". Το Rosa επεκτείνει την αποστολή της Glüxkind να επαναπροσδιορίσει τα πρώτα χρόνια της γονεϊκότητας, προσφέροντας στους νέους γονείς “την ηρεμία που τους αξίζει”.

Το Rosa δεν είναι ένα απλό καρότσι όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πολύ γρήγορα. Στην ουσία είναι ένα έξυπνο κρεβάτι με ρόδες που προσφέρει την υποστηριζόμενη κινητικότητα ποδηλάτου. Αναδεικνύει νέα πρότυπα ασφάλειας, ευκολίας και προσβασιμότητας. Το σύστημα υποβοήθησης πέδησης και ώθησης καθιστά την πλοήγηση σε κάθε έδαφος παιχνιδάκι.

Το καλό είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο σε βόλτες. Είναι ο σύμμαχος για κάθε γονέα 24/7, με λειτουργίες όπως το Rock-My-Baby όπου για να κοιμηθεί το μωρό μπορεί να κινείται ελάχιστα μπροστά και πίσω αυτόματα, ενώ η μουσική μέσω των ενσωματωμένων ηχείων, βοηθά στη δύσκολη απόσταση. Φυσικά η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, με προηγμένα φρένα που εγγυώνται ηρεμία στους γονείς.

Όπως αναφέρει η Anne Hunger, συνιδρύτρια της Glüxkind, "Η κοινότητά μάς πίεζε να κυκλοφορήσουμε αυτό το προϊόν καθώς οι σύγχρονοι γονείς αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τους στηρίξουμε σε ένα κομμάτι αυτού του ταξιδιού".

Skyted

Η εταιρεία Skyted, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Airbus, μας έδειξε ένα ασυνήθιστο gadget, μια “σιωπηλή” μάσκα. Στόχος της ξεχωριστής μάσκας, είναι να κάνει τις συνομιλίες εμπιστευτικές αλλά και το σιωπηλό gaming πραγματικότητα, θυμίζοντάς μας μια άλλη μάσκα που είχαμε δει πέρσι και πάλι στη CES.

Η ομώνυμη πρόταση της Skyted φαίνεται πάντως πιο εξελιγμένη, με την εταιρεία να την λανσάρει από σήμερα μέσω καμπάνιας crowdfunding στο Kickstarter, λαμβάνοντας για πρώτη φορά παραγγελίες για την επαναστατική της μάσκα.

Η αεροναυτικής τεχνολογίας καινοτομία της Skyted απορροφά το 80% των φωνητικών συχνοτήτων, επιτρέποντας κρυστάλλινες συνομιλίες σε χώρους με αρκετό θόρυβο όπως ένα αεροπλάνο ή ένα πολυσύχναστο χώρο. Ένα ακόμη εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ιδιωτικότητα που δίνει στον χρήστη, αφού μπορεί να μιλάει κανονικά φορώντας της, χωρίς να ακούγεται από τρίτους.

Η εταιρεία θα κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις, μία ενσύρματη και μια ασύρματη που μπορεί να συνδεθεί με smartphone μέσω bluetooth, και με τις τιμές να ξεκινάν από τα $199 για όσο διάστημα διαρκέσει η καμπάνια χρηματοδότησης από το Kickstarter.

Σημαντικές ήταν και οι ανακοινώσεις από τις παρουσιάσεις keynote των μεγαλύτερων κατασκευαστών. Πάμε να δούμε τις πιο σημαντικές εξελίξεις:

LG

Γεμάτη παρουσιάσεις ήταν η σημερινή ημέρα, με την αρχή να γίνεται από την LG η οποία παρουσίασε το νέο της όραμα συνοδευόμενο από το μήνυμα "Reinvent your future". Ο Διευθύνων Σύμβουλος της νοτιοκορεάτικης εταιρείας William Cho επανέλαβε τον φιλόδοξο στόχο που είχε ανακοινωθεί πέρυσι να μετατραπεί σε Εταιρεία Έξυπνων Λύσεων Ζωής. Έχοντας κατανοήσει τους καταναλωτές παγκοσμίως για 7 δεκαετίες, η εταιρεία επεκτείνεται σε νέους τομείς όπως η κινητικότητα, θέλοντας να έχει παρουσία μέσα σε κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο του μέλλοντος. Στα νεά προϊόντα που ανακοινώνει η LG, ξεχωρίζει η LG Signature OLED T, η πρώτη ασύρματη διάφανη OLED τηλεόραση, που θα κυκλοφορήσει κανονικά στο εμπόριο για πρώτη φορά.

HISENSE

Σειρά πήρε η HISENSE, με την εταιρεία να παρουσιάζει καινοτομίες στις οθόνες μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα προϊόντων και τεχνολογιών, εστιάζοντας στην επαναστατική τεχνολογία Laser TV, τις κορυφαίες τηλεοράσεις ULED και τη σύζευξη της έξυπνης πλατφόρμας ConnectLife με το λειτουργικό σύστημα τηλεόρασης VIDAA. Οι σειρές ULED της ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών για ποιότητα, απόδοση και αξία. Η τεχνολογία Mini LED ενσωματώθηκε σε όλη την premium γκάμα τηλεοράσεων των σειρών ULED ενώ άλλα προιόντα που παρουσιάστηκαν είναι η νέα Laser TV 8K Sonic Screen, η τηλεόραση Ultra Black Screen και η τεχνολογία λέιζερ TriChroma με τη νέα τεχνολογία Dynamic Light Steering.

TCL

Από τις παρουσιάσεις που ξεχώρισαν, ήταν αυτή της TCL, με την εταιρεία να έχει μια σειρά ανακοινώσεων. Σε αυτές ξεχωρίσαμε τη νέα σειρά Mini LED τηλεοράσεων της εταιρείας αλλά και την τρίτη γενιά της τεχνολογίας NXTPAPER, της τεχνολογίας δηλαδή που ενσωματώνεται κυρίως σε tablets, κάνοντας άνετη την πολύωρη χρήση της συσκευής χωρίς να καταπονούνται τα μάτια. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε και μια πιο οικονομική έκδοση των γυαλιών AR που κατασκευάζει, θέλοντας να φέρει την ελπιδοφόρα αυτή τεχνολογία σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό. Επίσης, η TCL μας έδωσε μια πρώτη γεύση από την επερχόμενη σειρά smartphone, TCL 50, με τα πρώτα μοντέλα να κυκλοφορούν μέσα στο μήνα στις ΗΠΑ. Όμως η εταιρεία κρύβει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τα νέα της smartphones, τα οποία θα μοιραστεί μαζί μας στα τέλη του επόμενου μήνα στη Βαρκελώνη και την MWC 2024.

SAMSUNG

Επόμενη στάση στη SAMSUNG, με την εταιρεία να παρουσιάζει το όραμά της για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν τις συσκευές τους πιο διαισθητικά και βολικά από ποτέ. 

Στη συνέντευξη Τύπου στην CES 2024, η SAMSUNG συνεργάστηκε με βασικούς εταίρους για να περιγράψει την τεχνολογία πίσω από αυτό το όραμα και πώς τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιούν δυνατότητες ΑΙ για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, JH Han, περιέγραψε πώς το AI θα επιτρέψει στις συνδεδεμένες τεχνολογίες να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, παραμένοντας πάντα διακριτικό και "στο παρασκήνιο". Η στρατηγική που περιέγραψε εστιάζει στον ρόλο του ΑΙ στην ενίσχυση συνδεδεμένων εμπειριών που είναι ταυτόχρονα απλές και χρήσιμες.

«Με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιο έξυπνες, καλύτερες εμπειρίες θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που ζούμε», δήλωσε ο Han. «Το ευρύ χαρτοφυλάκιο ισχυρών συσκευών της SAMSUNG, μαζί με την επιδίωξη ανοιχτής συνεργασίας, θα βοηθήσει στην παροχή τεχνητής νοημοσύνης και υπερσυνδεσιμότητας σε όλους». Στα νέα προϊόντα, ξεχωρίζουν οι νέες σειρές τηλεοράσεων MicroLED αλλά και NeoQLED που φέρνουν απίστευτη ποιότητα εικόνας, σε πολύ μεγάλα μεγέθη.

Stay tuned στο G Blog και τις επόμενες ημέρες όπου θα δούμε από κοντά όλες τις νέες ανακοινώσεις των εταιρειών, μέσα από τους τεράστιους εκθεσιακούς χώρους που διαθέτουν στη CES 2024.