Δικαστική απόφαση-σταθμός για την υπόθεση της FTX και του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

2 εβδομάδες πριν
Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 240 μηνών για τέσσερις κατηγορίες απάτης και 60 μηνών για δύο επιπλέον κατηγορίες, μετά από μια πολύκροτη δίκη που ακολούθησε την κατάρρευση της εταιρείας του. Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν επέβαλε μια ποινή μικρότερη από αυτή που είχε ζητήσει η εισαγγελία, αλλά και πολύ μικρότερη από τη μέγιστη προβλεπόμενη κάθειρξη των 110 ετών. Παράλληλα, αποδέχθηκε το αίτημα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Μπάνκμαν-Φριντ ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, πρώην συνεργάτες του Μπάνκμαν-Φριντ κατέθεσαν ότι η FTX αλλοίωνε τα οικονομικά της στοιχεία για να εμφανίζεται ασφαλέστερη, ενώ παραχωρούσε προνόμια στην άλλη εταιρεία του κατηγορουμένου, την Alameda Research, επιτρέποντάς της να αντλεί κεφάλαια από τα ποσά που εμπιστεύονταν οι πελάτες της FTX.

Η απόφαση του Μπάνκμαν-Φριντ να καταθέσει ο ίδιος αποδείχθηκε καταστροφική για την υπεράσπισή του. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ορισμένες δηλώσεις του σχετικά με την αξιοπιστία της FTX, δίνοντας την ευκαιρία στην εισαγγελία να παρουσιάσει επανειλημμένα το σχετικό ηχητικό υλικό στο δικαστήριο. Επιπλέον, ο Μπάνκμαν-Φριντ ισχυρίστηκε εξωφρενικά ότι δεν ρώτησε πού είχαν καταλήξει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που έλειπαν από τον ισολογισμό της εταιρείας όταν ενημερώθηκε για το έλλειμμα.

Οι απίθανοι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου οδήγησαν τους ενόρκους να τον κρίνουν ένοχο μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες. Ο δικαστής Κάπλαν σχολίασε ότι στα 30 χρόνια της θητείας του δεν είχε ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά από κατηγορούμενο.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ βρίσκεται ήδη στη φυλακή από τις 11 Αυγούστου 2023, καθώς είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής του απελευθέρωσης. Μεταξύ άλλων, έστειλε προσωπικά σημειώματα της πρώην συνεργάτιδας και συντρόφου του σε εφημερίδα, ενώ ο δικαστής ανέφερε ότι είχε επιχειρήσει τουλάχιστον δύο φορές να επηρεάσει μάρτυρες. Οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε δυσκολίες στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους λόγω έλλειψης χορτοφαγικού μενού και απόπειρες εκβιασμού εναντίον του.

Η υπόθεση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα και εμβληματικά παραδείγματα απάτης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση της FTX να προκαλεί σημαντικές απώλειες για τους πελάτες της και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία και τη ρύθμιση του κλάδου.