Τα NFT έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με τις αναφορές σε αυτά εσχάτως να έχουν μάλλον αρνητικό χαρακτήρα, ιδίως μετά την κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Αρκετές βιομηχανίες πάντως πρόλαβαν και έχτισαν σημαντικούς δεσμούς με τα NFT, βρίσκοντας σε αυτά ένα πολύτιμο στήριγμα -οικονομικής φύσης- μέσα στα δύσκολα χρόνια των μειωμένων εσόδων εξ αιτίας του κορονοϊού. Μία από αυτές είναι και εκείνη της μουσικής.
Μία από τις πρώτες σχετικές με τα NFT ειδήσεις που είδε τα φώτα της δημοσιότητας, αφορούσε την κίνηση του Justin Blau ή κατά κόσμο 3LAU ο οποίος πούλησε τα πρώτα του NFT το φθινόπωρο του 2020. Λίγους μήνες αργότερα, μία νέα του συλλογή από 33 NFT του απέφερε έσοδα που άγγιξαν τα $11,7 εκατ. μέσα σε όλες κι όλες τρεις ημέρες -τόσο κράτησε η δημοπρασία! Ο ίδιος μάλιστα ενθουσιάστηκε σε τέτοιο βαθμό που χρηματοδότησε την πλατφόρμα Royal, μέσω της οποίας οι κάτοχοι NFT εξασφαλίζουν ποσοστά από τις πωλήσεις μουσικών κομματιών.
Την περίοδο που ο 3LAU έβλεπε τον λογαριασμό του να «φουσκώνει», τον Φεβρουάριο του 2021, ο Jacques Greene δημοπράτησε τα δικαιώματα του νέου του single με τίτλο Promise με ένα μικρό απόσπασμα διάρκειας έξι δευτερολέπτων να «πιάνει» ΕΤΗ 13 στο marketplace NFT Foundation. «Το NFT αυτό δεν αντιπροσωπεύει απλά ένα μοναδικό κομμάτι ήχου αλλά και τα δικαιώματα του τραγουδιού με την έκδοσή του στο διηνεκές», είχε δηλώσει ο καλλιτέχνης.
Τον αμέσως επόμενο μήνα, το Catalog μπήκε στον κόσμο των NFT θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες μέσω της διάθεσης ηχητικών NFT. Ήταν άλλωστε το πρώτο marketplace που εστίασε αποκλειστικά στη συγκεκριμένη υποκατηγορία tokens. Οι καλλιτέχνες παίρνουν το 100% των εσόδων κάθε πώλησης έχοντας ποσοστό από τις μεταπωλήσεις και κυρίως δίχως να παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα της δουλειάς τους.
Πριν λίγους μήνες η Grimes έβγαλε το ποσό των $5,8 εκατ. μέσα σε 20 λεπτά με τη βοήθεια του marketplace NFT Nifty Gateway. Η Καναδή καλλιτέχνιδα διέθεσε ένα σετ από δέκα αποκλειστικά ψηφιακά artworks κάποια εκ των οποίων συνοδεύονταν από μουσικά κομμάτια της. Στα βήματά της βάδισε λίγες μέρες μετά ο Steve Aoki με τη συλλογή NFT του, Dream Catcher (σε συνεργασία με τον Antoni Tudisco) η οποία δημοπρατήθηκε έναντι $4,25 εκατ. Στα $2 εκατ. ήταν ο τζίρος του The Weeknd ενώ στα $1,78 εκατ. εκείνος του Eminem.
Η λίστα των καλλιτεχνών που αποκόμισαν σημαντικά έσοδα από τα NFT της δουλειάς τους είναι μεγάλη: Don Diablo, Kings of Leon, BT, Tory Lanez, Timbaland, Rare Scrilla, Witney Houston, Dillon Francis κ.α. Η αγορά βέβαια περνάει κρίση, περιουσίες εξανεμίζονται, «γορίλλες που βαριούνται» πέφτουν θύματα κλοπής και γενικώς τα NFT δοκιμάζονται, μαζί τους και η σχέση τους με τη μουσική βιομηχανία. Το μέλλον; Θα δείξει…