Η AI αναμένεται να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μεγάλες οικονομίες

1 έτος πριν
ai

Οι τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση/αυτοματισμό του ενός τέταρτου των εργασιών που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Goldman Sachs.

Η επενδυτική τράπεζα έκανε γνωστό πρόσφατα ότι τα «δημιουργικά» (ή παραγωγικά) συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο (εικόνες, ήχους ή κείμενο ως απάντηση σε ανθρώπινες ερωτήσεις ή προτάσεις) που δεν διαφέρει από αυτό που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια έκρηξη παραγωγικότητας με αποτέλεσμα την αύξηση του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 7% μόνο μέσα σε μία δεκαετία. Όμως αν η συγκεκριμένη τεχνολογία ανταποκριθεί στις προσδοκίες και πραγματοποιήσει αυτό που υπόσχεται, θα φέρει «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας, καθώς θα φέρει αντιμέτωπους με τον αυτοματισμό σχεδόν 300 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες οικονομίες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συγγραφείς της έρευνας-μελέτης που πραγματοποίησαν για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας, οι Joseph Briggs και Devesh Kodnani. Οι δικηγόροι και το διοικητικό προσωπικό θα ήταν μεταξύ εκείνων που θα κινδυνεύσουν περισσότερο να απολυθούν.

Σύμφωνα με τους Joseph Briggs και Devesh Kodnani, περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται εκτεθειμένες σε ορισμένο βαθμό στον αυτοματισμό που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπίστωναν ότι λιγότερο από το ήμισυ του φόρτου εργασίας τους θα αυτοματοποιούταν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και πιθανότατα θα συνέχιζαν κανονικά τις δουλειές τους, με το μέρος του χρόνου τους που ελευθερώνεται να αφιερώνεται σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες. Οι δύο ερευνητές υπολόγισαν ότι το παραπάνω θα ισχύει για το 63% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ ενώ ένα επιπλέον 30% που πραγματοποιεί χειρωνακτική εργασία ή εργάζεται στην ύπαιθρο να μην επηρεάζεται σχεδόν καθόλου, αν και μέρος της ενδεχομένως να είναι επιρρεπής σε άλλες μορφές αυτοματισμού. Παρόλα αυτά, περίπου το 7% των εργαζομένων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το ήμισυ των καθηκόντων τους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας την δημιουργική ή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι απέναντι στην αντικατάσταση και στην απόλυση.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η έρευνά της δείχνει παρόμοιο αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι οι χειρωνακτικές θέσεις εργασίας έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην απασχόληση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υπολογίζεται ότι περίπου το ένα πέμπτο από αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από την τεχνητή νοημοσύνη -κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης στις μεγάλες οικονομίες.

Η έκθεση όπως φαίνεται θα πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης τόσο να αναζωογονήσουν όσο και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα στα πιο πλούσια μέρη του πλανήτη όσο και να δημιουργήσουν μια νέα τάξη αποστερημένων εργατών, που κινδυνεύουν να έχουν παρόμοια μοίρα με αυτή των εργαζομένων στη μεταποίηση τη δεκαετία του 1980. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της εργασίας είναι πιο συντηρητικές από εκείνες ακαδημαϊκών μελετών, οι οποίες ωστόσο είχαν συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα σχετικών τεχνολογιών.

Σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την OpenAI, την δημιουργό του νεότερης γενιάς μοντέλου GPT-4, με βάση αναλύσεις που πραγματοποίησαν ανθρώπινοι ερευνητές αλλά και το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της (LLM, Large Language Model), διαπιστώθηκε ότι το 80% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τη τεχνητή νοημοσύνη να εκτελεί περίπου το 10% των καθηκόντων του. Η Ευρωπόλ (Europol) αλλιώς γνωστή ως Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ταχεία πρόοδος στη δημιουργική ή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει διαδικτυακούς απατεώνες και κυβερνοεγκληματίες να πολλαπλασιάσουν τα έσοδα τους από τις απάτες, το ηλεκτρονικό ψάρεμα και τις κυβερνοεπιθέσεις: «τα σκοτεινά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα… ενδέχεται να γίνουν το βασικό εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος».