Η MICROSOFT αναβάλλει την κυκλοφορία του Recall AI για να δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα και την ασφάλεια

2 μήνες πριν
Recall AI

Στροφή 180 μοιρών για τη MICROSOFT που ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στα σχέδια για την κυκλοφορία της λειτουργίας Recall AI, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει μαζί με το πρώτο κύμα υπολογιστών Windows 11 Copilot+ στις 18 Ιουνίου 2024. Η εταιρεία αποφάσισε να καθυστερήσει την ευρεία διαθεσιμότητα του Recall, επιλέγοντας αντ' αυτού να το κυκλοφορήσει ως προεπισκόπηση αποκλειστικά στο πλαίσιο του προγράμματος Windows Insider. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία πληροί τα αυστηρά πρότυπα της MICROSOFT για την ποιότητα και την ασφάλεια πριν διατεθεί σε όλους τους χρήστες των Copilot+ PC.

Το Recall, μια λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν οποιοδήποτε περιεχόμενο έχουν δει στο παρελθόν στον υπολογιστή τους, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων, εικόνων, εγγράφων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρουσιάσεων και νημάτων συνομιλίας, έχει αντιμετωπίσει σημαντικές επικρίσεις μετά την ανακοίνωσή της τον Μάιο. Η λειτουργία λειτουργεί με τη λήψη screenshots της δραστηριότητας ενός χρήστη σε τακτά χρονικά διαστήματα και την αποθήκευσή τους σε ένα "χρονολόγιο Recall". Παρά τις διαβεβαιώσεις της MICROSOFT ότι το Recall επεξεργάζεται τα δεδομένα τοπικά και με ασφάλεια, οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής εξακολουθούν να υφίστανται.

Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, η MICROSOFT ανακοίνωσε πρόσφατα πρόσθετες βελτιώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας για το Recall. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η δυνατότητα επιλογής για την ενεργοποίηση κατά τη διαδικασία εγκατάστασης ενός υπολογιστή Copilot+, αφού πριν η εταιρεία είχε επιλέξει να την ενεργοποιεί σε όλους τους χρήστες εξ’ ορισμού. Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να πιστοποιούν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας μεθόδους Windows Hello, όπως αναγνώριση προσώπου ή σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να έχουν πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο χρονολόγιο Recall. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι απολύτως ασφαλής, καθώς οποιοσδήποτε γνωρίζει το PIN του χρήστη μπορεί ακόμα να δει τα στιγμιότυπά του Recall.

Παρά τις βελτιώσεις αυτές, η MICROSOFT επέλεξε να αναβάλει την κυκλοφορία του Recall, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και τη σημασία της διασφάλισης ότι η λειτουργία δεν θα εξελιχθεί σε σημαντικό ζήτημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Η εταιρεία δεν έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διαθεσιμότητα του Recall στο πρόγραμμα Windows Insider, αλλά αναμένεται να είναι προσβάσιμο στους Insiders τις επόμενες εβδομάδες. Η MICROSOFT θα δημοσιεύσει μια νέα ανάρτηση στο blog με οδηγίες για το πώς να αποκτήσετε την preview έκδοση μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δοκιμαστές θα χρειαστούν έναν υπολογιστή Copilot+ για να αποκτήσουν πρόσβαση στη λειτουργία, καθώς θα λειτουργεί μόνο με προηγμένες CPU που είναι εξοπλισμένες με μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) σχεδιασμένες για εργασίες AI.