Μην περιμένεις σύντομα την εμφάνιση του ChatGPT 5 δηλώνει επίσημα η OpenAI

1 έτος πριν
ChatGPT

Το ChatGPT και οι παραλλαγές του απίστευτου AI chatbot έχουν εξελιχθεί με έναν τρομακτικό ρυθμό, αλλά φαίνεται ότι το επόμενο μεγάλο άλμα στην τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έρθει τόσο γρήγορα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο MIT, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OpenAI, Sam Altman, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν εκπαιδεύει επί του παρόντος το GPT-5, το οποίο θα είναι ο διάδοχος του GPT-4 που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στο οποίο βασίζεται το γλωσσικό μοντέλο του ChatGPT.

Ο συνιδρυτής της OpenAI ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε από κορυφαίες μορφές στο χώρο της τεχνολογίας αλλά και από ερευνητές γύρω από το AI, η οποία ζητούσε από εταιρείες όπως η OpenAI να διακόψουν για λίγους μήνες ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους που θα ήταν "πιο ισχυρά από το ChatGPT". 

Η επιστολή αφορούσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των μελλοντικών συστημάτων, αλλά από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, οι εμπνευστές της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι κριτικής σχετικά με τη φύση της προτεινόμενης απειλής από την AI και το πώς οι εμπλεκόμενοι θα "παύσουν" τις προσπάθειες τους.

Ο Altman δήλωσε στην εκδήλωση ότι στην επιστολή έλειπαν πολλές λεπτομέρειες ως προς το πού υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνουν παύση, καθώς και για τον ισχυρισμό ότι το OpenAI εργαζόταν ήδη στο GPT-5. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε: «Δεν έχουμε προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια και δεν θα το κάνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια, η επιστολή ήταν κάπως ανόητη».

Όμως, τα παραπάνω δεν αφήνουν την OpenAI να ξεφύγει από την ευθύνη και να υπονοήσει ότι η ομάδα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια κάνοντας ένα διάλειμμα από την ανάπτυξη των AI σχεδίων της. Ο Altman τόνισε στην εκδήλωση ότι «κάνουμε άλλα πράγματα με το GPT-4 που έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και τα οποία έμειναν εντελώς έξω από την επιστολή», είπε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία έχει τουλάχιστον επίγνωση των ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια και επιδιώκει να τις αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο.