Αν και αρκετοί κατασκευαστές smartphones παρουσίασαν τις νέες τους συσκευές πραγματοποιώντας ξεχωριστές εκδηλώσεις ή online παρουσιάσεις (π.χ Samsung), εντούτοις δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που αξιοποίησαν την δημοσιότητα και τους πολλούς επισκέπτες στην έκθεση MWC 2023 (Mobile World Congress) για να παρουσιάσουν τις νέες τους προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες ήταν οι Huawei, Nokia, OnePlus, CAT, VIVO, ZTE κ.ά. Ας δούμε ορισμένες από τις συσκευές που ξεχωρίσαμε στην μεγάλη γιορτή της κινητής τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Nokia
Η Nokia (HMD Global) παρουσίασε τρεις συσκευές με πρώτη και καλύτερη το Nokia G22, με το οποίο δίνει έμφαση στην επισκευασιμότητα (με τη βοήθεια της γνωστής εταιρείας iFixit) και της βιωσιμότητας. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι δύο κυριότεροι λόγοι αντικατάστασης ενός smartphone από τον χρήστη του είναι επειδή έσπασε η οθόνη ή κάποιο άλλο εξάρτημα, όπως μετά από μία πτώση ή επειδή έχει υποβαθμιστεί η μπαταρία του (π.χ. από κακή ή μακροχρόνια χρήση). Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σχεδίασε το Nokia G22 ώστε να επιτρέπει την εύκολη αντικατάσταση της μπαταρίας ή της οθόνης του. Η εταιρεία φρόντισε να ελαχιστοποιήσει τα βήματα που απαιτούνται για την αντικατάσταση κάθε ενός από τα συγκεκριμένα εξαρτήματα (π.χ. δεν απαιτείται πιστόλι θερμού αέρα για την αφαίρεση του πίσω καλύμματος της συσκευής) και συνεργάστηκε με την γνωστή εταιρεία iFixit για να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. κατσαβίδι, εξολκέας, πένες κ.ά.) στους χρήστες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν απαιτούνται παρά 5-10 λεπτά για την αντικατάσταση της μπαταρίας και 20 λεπτά για την αντικατάσταση της οθόνης. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τα ανακυκλωμένα υλικά που αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της, να αναφέρουμε ότι το πίσω κάλυμμα του Nokia G22 είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 100% ενώ η συσκευασία του είναι κατασκευασμένη από οικολογικά υλικά FSC Mix.
Το Nokia G22 διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 6,52” που υποστηρίζει ανάλυση HD+ και ρυθμό ανανέωσης 90 Hz. Η εμπρόσθια κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα 8 MP ενώ στο πίσω τμήμα της συσκευής υπάρχουν τρεις κάμερες, η κύρια στα 50MP και δύο ακόμη, στα 2MP με την πρώτη να αναλαμβάνει χρέη αισθητήρα βάθους και τη δεύτερη να είναι τύπου macro. O επεξεργαστής Unisoc T606 συνοδεύεται από 4GB μνήμης (RAM) και 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5.050mAh και φορτίζει στα 20W.
Αν και το Nokia G22 είναι μία προσιτή συσκευή Android, τα Nokia C32 και C22 είναι ακόμη πιο προσιτά και έρχονται με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της οθόνης και του επεξεργαστή. Πιο συγκεκριμένα, η οθόνη είναι τεχνολογίας LCD IPS με διαγώνιο 6,5” και υποστηρίζει ανάλυση HD+ (1.600 x 720 pixels). Ο επεξεργαστής είναι ο Unisoc SC9863A και στην περίπτωση του Nokia C32 συνοδεύεται από 3GB ή 4GB RAM και 64GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου ενώ στην περίπτωση του Nokia C22 συνοδεύεται από 2GB ή 3GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αποθηκευτικός χώρος επεκτείνεται με τη χρήση κάρτας μνήμης microSD. Οι δύο συσκευές έχουν τρία ακόμα κοινά χαρακτηριστικά, την μπαταρία 5.000mAh που φορτίζει στα 10W, την κάμερα για selfies που βασίζεται σε αισθητήρα 8MP καθώς και την κάμερα macro στο πίσω μέρος που βασίζεται σε αισθητήρα 2MP. Η τελευταία στην περίπτωση του Nokia C32 βρίσκεται κάτω από μία κάμερα 50MP ενώ στην περίπτωση του Nokia C22 κάτω από μία κάμερα 13MP.
OnePlus
Μπορεί η εταιρεία OnePlus να μην παρουσίασε κάποια καινούρια «εμπορική συσκευή» στα πλαίσια της έκθεσης MWC 2023, ωστόσο πραγματοποίησε επίδειξη ενός κόνσεπτ που ενδεχομένως μας δείχνει τον τρόπο που η εταιρεία σκέφτεται να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα διάφορα εξαρτήματα των ολοένα και ισχυρότερων smartphones, όπως ο επεξεργαστής ή ακριβέστερα η μονάδα SoC (System-on-Chip) και η μπαταρία, μαζί με τους ελεγκτές φόρτισης. Το πρωτότυπο έχει την ονομασία OnePlus 11 Concept, επειδή χρησιμοποιεί ως βάση την τελευταία ναυαρχίδα της εταιρείας.
Για να μειώσει τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μειώνουν συνολικά την απόδοση (π.χ. τα framerates στα παιχνίδια καθώς γίνεται throttling) ή την ταχύτητα φόρτισης, η OnePlus σμίκρυνε ένα σύστημα υδρόψυξης κλειστού κυκλώματος ή κλειστού βρόγχου σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους υπολογιστές desktop. Και δεν αναφερόμαστε σε στοιχεία όπως σε έναν θάλαμο ατμών (vapor chamber) ή σε έναν θερμαγωγό (heatpipe) αλλά σε ένα κανονικό σύστημα υδρόψυξης, με σωληνώσεις που μεταφέρουν το ψυκτικό μέσο σε διάφορα εξαρτήματα της συσκευής -κυρίως στο SoC και στο μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της μπαταρίας, άνω του 60%- και σε μία μικροσκοπική αντλία.
Το σύστημα ονομάζεται Active CryoFlux καθώς είναι ένα ενεργό σύστημα ψύξης. Πρόκειται για μία πιεζοηλεκτρική μικροαντλία από κεραμικά υλικά, η οποία κυκλοφορεί το ψυκτικό μέσο στους αγωγούς (ένα υγρό με φωσφορίζουσα χρωστική για να δείχνει τη διάταξη των αγωγών μέσα από το ημιδιάφανο κάλυμμα στο πίσω μέρος της συσκευής), το οποίο ψύχεται κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του πριν επιστρέψει πίσω σε εκείνη. Η OnePlus υποστηρίζει ότι χάρη στο Active CryoFlux μειώθηκε η θερμοκρασία στο SoC κατά περίπου 2,1°C ενώ η θερμοκρασία που αναπτύσσει η συσκευή κατά τη διαδικασία της φόρτισης μειώθηκε κατά περίπου 1,6°C. Κατά τα άλλα, το OnePlus 11 Concept είναι ένα κανονικό OnePlus 11. Η εταιρεία δεν έκανε γνωστό αν και πότε θα χρησιμοποιήσει το Active CryoFlux σε συσκευή της, ωστόσο μας έκανε να ανυπομονούμε για να δούμε την επόμενη ναυαρχίδα της.
Motorola
Το Motorola Defy 2 -η ανακοίνωση του οποίου συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση του Motorola Satellite Link- είναι μία rugged συσκευή 5G, η οποία ενσωματώνει δορυφορική συνδεσιμότητα (Satellite: 23/255/256) και επιτρέπει στον χρήστη του -μέσω μίας υπηρεσίας της Bullit Group- να αποστείλει μηνύματα μέσω δορυφόρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η συσκευή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αντέχει σε πτώσεις από ύψος έως και 1,8 μέτρων αλλά και σε περιβάλλοντα με ακραίες θερμοκρασίες, από -30°C έως 75°C, καθώς και σε υγρά περιβάλλοντα. Επίσης, εξωτερικά είναι προστατευμένη με μία ειδική αντιμικροβιακή επίστρωση με ιόντα ασημιού.
Η οθόνη του Defy 2, που «υπακούει» σε εντολές ακόμα και όταν δίνονται με γάντια ή βρεγμένα χέρια, έχει διαγώνιο 6,6” και υποστηρίζει ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz ενώ προστατεύεται από Gorilla Glass Victus. Στο άνω τμήμα της οθόνης και σε μία εγκοπή βρίσκεται η εμπρόσθια κάμερα 8MP ενώ στο πίσω μέρος, υπάρχουν τρεις κάμερες, μία 50MP με φακό f:/1.8, μία υπερευρυγώνια 8MP και μία κάμερα macro 2MP. Αν και υπάρχουν κινητά τηλέφωνα με αρκετά πιο προηγμένα χαρακτηριστικά στις κάμερες, ελάχιστες εταιρείες κάνουν λόγο για «Underwater Mode» όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση!
Στο εσωτερικό του Motorola Defy 2 βρίσκεται ο επεξεργαστής Dimensity 930 της MediaTek σε συνδυασμό με 6GB RAM και 128GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία της συσκευής έχει χωρητικότητα 5.000mAh και μπορεί να φορτιστεί ενσύρματα (15W) και ασύρματα (παρέχεται συμβατότητα με το πρότυπο Qi). Η συσκευή που προσφέρει δορυφορική συνδεσιμότητα μέσω του MediaTek MT6825 IoT-NTN chipset, «τρέχει» Android και διαθέτει προεγκατεστημένη την εφαρμογή Bullit Satellite Messenger, μία δορυφορική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της Bullit που αξιοποιεί την τεχνολογία 3GPP NTN της MediaTek.
Η MOTOROLA μαζί με το ανθεκτικό Motorola Defy 2 ανακοίνωσε και το Motorola Defy Satellite Link, το οποίο είναι συμβατό τόσο με συσκευές Android όσο και με… iOS. Πρόκειται για μία μικρή συσκευή στο μέγεθος μίας κλειδοθήκης, η οποία μπορεί να ασφαλιστεί σε μία τσέπη ή ένα backpack και χρησιμεύει για την αποστολή μηνύματος SOS σε περίπτωση κινδύνου ή άλλων μηνυμάτων (Unicode) μέσω δορυφόρου. Η συσκευή συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό του χρήστη, από όπου γίνεται και η διαχείριση/έλεγχος της. Το Motorola Defy Satellite Link έχει διαστάσεις 70 x 50 x 11 χιλ. και βάρος 70 γρ. ενώ είναι αδιάβροχο (με πιστοποίηση IP68) και ανθεκτικό καθώς έχει πιστοποίηση MIL-STD-810H. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής, είναι ότι ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει το κουμπί SOS ακόμα και αν δεν έχει μαζί το κινητό του.
Η υπηρεσία Bullitt Satellite Messenger είναι η πρώτη δορυφορική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων 3GPP NTN για κινητά τηλέφωνα. Υποστηρίζονται διάφορα συνδρομητικά πακέτα, από €4,99 τον μήνα για 30 μηνύματα τον μήνα και φτάνουν τα €59,99 τον χρόνο για έως 250 μηνύματα τον μήνα.
CAT
Η εταιρεία Bullit Group, πέρα από τις παραπάνω συσκευές ανακοίνωσε και το ολοκαίνουριο rugged smartphone της CAT με την ονομασία CAT S75, το οποίο όπως και το Motorola Defy 2, έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα smartphones: είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και προσφέρει «δορυφορική συνδεσιμότητα» (ενσωματώνει chip MediaTek NTN). Επομένως είναι ιδανικό, όπως και το Defy 2 της Motorola, για όσους εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και ασυνήθιστα περιβάλλοντα ή έχουν έντονο τρόπο ζωής και αγαπούν την περιπέτεια.
Προτού αναφερθούμε στις δορυφορικές δυνατότητες του κινητού και στην υπηρεσία Bullit Satellite Messenger (η Bullit Group έχει αναλάβει την ανάπτυξη των Motorola Defy 2 και CAT S75 καθώς έχει άδεια χρήσης των λογότυπων των δύο εταιρειών) ας αφιερώσουμε λίγες γραμμές για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Το CAT S75 καταρχήν είναι από τα πλέον ανθεκτικά smartphones τέτοιου form factor και δυνατοτήτων -αν δεν είναι το ανθεκτικότερο. Μοιάζει με ένα τυπικό smartphone και η εμφάνιση του δεν μαρτυρά ότι έχει πιστοποίηση IP69K (ουσιαστικά επεκτείνει την πιστοποίηση IP68 ώστε να αντέχει σε υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας δέσμες νερού) για αντοχή στο νερό σε βάθος έως και 5 μέτρων και ανθεκτικότητα σε επαναλαμβανόμενες πτώσεις από τα 1,8 μέτρα, σε κραδασμούς, ακραίες συνθήκες (π.χ. ομίχλη άλατος) με ακραίες θερμοκρασίες από -30°C έως 75°C, καθώς και σε υγρά περιβάλλοντα. Επίσης, όπως και το Motorola Defy 2 εξωτερικά, το CAT S75 είναι προστατευμένο με μία ειδική αντιμικροβιακή επίστρωση με ιόντα ασημιού (Bullitt Hygiene+). Μάλιστα, για να διατηρηθεί καθαρό, αρκεί ένα πλύσιμο με νερό και σαπούνι.
Έχοντας αρκετές ομοιότητες με τη συσκευή Defy 2 της MOTOROLA, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,6” και ανάλυση FHD+ και υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz. Η οθόνη διαθέτει προστασία Gorilla Glass Victus και επιτρέπει τον χειρισμό της συσκευής ακόμα και με βρεγμένα χέρια ή γάντια. Το CAT S75 διαθέτει εμπρόσθια κάμερα 8MP και τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος που αποτελείται από μία ευρυγώνια 50MP με φακό f:/1.8, μία υπερευρυγώνια 8MP και μία κάμερα για μακροφωτογράφιση στα 2MP. Επίσης, προσφέρεται «Underwater Mode»!
Η συσκευή ενσωματώνει το Dimensity 930 SoC της MediaTek και έχει 6GB RAM και 128GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου. Η μπαταρία είναι χωρητικότητας 5.000mAh και υποστηρίζει ενσύρματη ταχεία φόρτιση 15W και ασύρματη φόρτιση. Χάρη στο MediaTek MT6825 IoT-NTN chipset και στην εφαρμογή Bullit Satellite Messenger που αποτελεί τη νέα δορυφορική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της Bullit που αξιοποιεί την τεχνολογία 3GPP NTN της MediaTek, ο χρήστης του CAT S75 μπορεί να αποστείλει μηνύματα στις επαφές του ακόμα και όταν δεν έχει σήμα ή WiFi.
Η υπηρεσία Bullitt Satellite Messenger είναι η πρώτη δορυφορική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων NTN που βασίζεται σε πρότυπα 3GPP. Πρόκειται για μία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων «απευθείας με δορυφόρο» για κινητά τηλέφωνα που παρέχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο γεωστατικών δορυφόρων, για προσιτή και συνεχή κάλυψη διεθνώς. Η αποστολή ή λήψη μηνυμάτων ή η αποστολή αιτήματος βοήθειας SOS μέσω δορυφόρου απαιτεί συνδρομή στην υπηρεσία της Bullit καθώς και ένα κινητό με δυνατότητα 3GPP NTN. Όμως οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει ένα μήνυμα από κάποιον που χρησιμοποιεί την υπηρεσία Bullitt Satellite Messenger. Θα το λάβει ως ένα απλό μήνυμα SMS και μπορεί να απαντήσει, κατεβάζοντας απλώς την δωρεάν έκδοση της εφαρμογές για iOS ή Android που είναι διαθέσιμη στα App Store και Play Store. Όσοι κατεβάσουν την εφαρμογή και γίνουν συνδρομητές της υπηρεσίας επωφελούνται από μια 12μηνη δωρεάν δοκιμή του SOS Assist που παρέχει 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα πρόσβαση σε κέντρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που παρέχονται από την FocusPoint International. Τα συνδρομητικά προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω δορυφόρου ξεκινούν από τα €4,99 το μήνα.
Nubia
H θυγατρική της ZTE ανακοίνωσε στα πλαίσια του Mobile World Congress που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Βαρκελώνη, στην Ισπανία ένα εκπληκτικό προϊόν με την ονομασία Nubia Pad 3D. Πρόκειται για ένα tablet, το οποίο διαθέτει τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης στην οθόνη του. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια ότι μπορείς να παρακολουθήσεις περιεχόμενο στις τρεις διαστάσεις χωρίς να φοράς ειδικά γυαλιά ή να χρειάζεσαι πρόσθετο εξοπλισμό. Μάλιστα, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η μετατροπή περιεχομένου από 2D σε 3D σε πραγματικό χρόνο.
Το Nubia Pad 3D αναπτύχθηκε από την ZTE σε συνεργασία με την Leia Inc. ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της ανάπτυξης συσκευών και εφαρμογών 3D και χρησιμοποιεί την τεχνολογία 3D Lightfield (πρόκειται για ένα πρόσθετο επίπεδο DLB που προσαρμόζεται κάτω από την οθόνη τεχνολογίας LCD) αλλά και τις δυνατότητες AI computing του επεξεργαστή της Qualcomm (Snapdragon 888 με Adreno 660 GPU) που ενσωματώνει.
Η συσκευή υποστηρίζει AI Face Tracking, μετατροπή 2D σε 3D σε πραγματικό χρόνο και AI-powered τρισδιάστατο περιεχόμενο που προέρχεται από λήψεις 3D stereo μέσω της διπλής εμπρόσθιας κάμερας 8MP ή της διπλής κάμερας 16MP που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Επιπλέον, παρέχεται συμβατότητα με πολλές AI 3D apps (το Leia Appstore περιλαμβάνει 50+ παιχνίδια 3D, πάνω από 1.200 εκπαιδευτικές σκηνές και προσφέρεται integration με το Mozaic3D).
Η οθόνη του Nubia Pad 3D είναι τεχνολογίας LCD IPS και διαθέτει διαγώνιο 12,4” υποστηρίζοντας ανάλυση 2,5K (2.560 x 1.600 pixels) καθώς και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Φυσικά, είναι δυνατή η απεικόνιση και 2D περιεχομένου -πέρα από 3D- καθώς η οθόνη είναι 2D/3D Switchable. Την εκπληκτική εμπειρία απεικόνισης συμπληρώνει το τετραπλό σύστημα ηχείων που παρέχει συμβατότητα με την τεχνολογία Dolby Atmos. Η μπαταρία του Nubia Pad 3D είναι 9.070 mAh και υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση 33W. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, πέρα από γρήγορο WiFi και Bluetooth, παρέχονται 5-pin υποδοχή Pogo, microSD slot συμβατή με κάρτες μνήμης έως και 1TB και USB Type-C (USB 3.1 Gen 1).