Ο Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) των Windows παραμένει ζωντανός παρά τις φήμες κατάργησης

1 μήνας πριν
control panel windows 11

Η MICROSOFT διόρθωσε πρόσφατα μια δήλωση σχετικά με το μέλλον του Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) στα Windows, προκαλώντας σύγχυση και συζήτηση στην κοινότητα των χρηστών. Αρχικά, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι ο Πίνακας Ελέγχου βρισκόταν σε διαδικασία κατάργησης προς όφελος της εφαρμογής Ρυθμίσεις των Windows 11. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, η διατύπωση άλλαξε σημαντικά.

Η νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του Πίνακα Ελέγχου μεταφέρονται σταδιακά στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Η αλλαγή στη διατύπωση υποδηλώνει ότι ο Πίνακας Ελέγχου ενδέχεται να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά υπονοούνταν.

Η διαδικασία μετάβασης από τον Πίνακα Ελέγχου στην εφαρμογή Ρυθμίσεις ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, με την κυκλοφορία των Windows 8. Έκτοτε, η MICROSOFT έχει σταδιακά μεταφέρει λειτουργίες από τον Πίνακα Ελέγχου στις Ρυθμίσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και εύχρηστου περιβάλλοντος για τους χρήστες PC και laptop.

Παρά τη μακροχρόνια αυτή διαδικασία, η πλήρης κατάργηση του Πίνακα Ελέγχου παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς χρήστες των Windows. Το κομμάτι αυτό των Windows έχει αποτελέσει βασικό στοιχείο του λειτουργικού συστήματος για σχεδόν 4 δεκαετίες, και πολλοί χρήστες εξακολουθούν να το προτιμούν για συγκεκριμένες εργασίες.

Η απόφαση της MICROSOFT να αλλάξει τη διατύπωση της ανακοίνωσης θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Ενδεχομένως η εταιρεία να αναγνώρισε ότι η αρχική δήλωση ήταν πρόωρη ή υπερβολικά κατηγορηματική. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πρόκειται για μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των χρηστών που εξακολουθούν να βασίζονται στον Πίνακα Ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μενού δεν έχει ποτέ συμπεριληφθεί επίσημα στη λίστα των καταργημένων χαρακτηριστικών των Windows 10 ή 11 όπως έγινε πρόσφατα με το WordPad. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η αρχική ανακοίνωση ήταν απλώς ένα λάθος. Επιπλέον, οι σελίδες υποστήριξης της MICROSOFT δεν αποτελούν συνήθως το κατάλληλο μέσο για τέτοιου είδους σημαντικές ανακοινώσεις.

Παρά την αλλαγή στη διατύπωση, φαίνεται πιθανό ότι η MICROSOFT θα συνεχίσει να μεταφέρει λειτουργίες από τον Πίνακα Ελέγχου στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί σταδιακά, όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο Πίνακας Ελέγχου ενδέχεται να παραμείνει διαθέσιμος μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η μεταφορά όλων των λειτουργιών του.