Οι 5 μεγαλύτερες ανακοινώσεις από το συνέδριο Build 2023 της MICROSOFT

10 μήνες πριν
MICROSOFT Build 2023

Η κεντρική παρουσίαση της MICROSOFT στο συνέδριο Build πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και όπως αναμενόταν, η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε το κεντρικό σημείο. Η εταιρεία έκανε αρκετές ανακοινώσεις σχετικά με το πώς επεκτείνει τη χρήση του AI σε όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Windows 11, του MICROSOFT 365 και άλλων.

Ας δούμε μαζί τις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν:

Τα Windows 11 αποκτούν έναν AI Copilot

Αναμενόμενα, η MICROSOFT φέρνει στα Windows 11 τον προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Copilot. Πρόκειται για τον ίδιο βοηθό που η MICROSOFT ενσωματώνει ήδη στον Edge, στις εφαρμογές του Office και στο GitHub.

Ο Windows Copilot, ωστόσο, θα βρίσκεται πάνω στη γραμμή εργασιών (taskbar). Κάνοντας κλικ σε αυτόν ανοίγει η πλευρική μπάρα του Copilot, όπου μπορείς να του ζητήσεις να συνοψίσει, να ξαναγράψει και να εξηγήσει κείμενο σε οποιαδήποτε από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς, καθώς και να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σου στα δικά σου μέτρα. Η MICROSOFT αναφέρει ότι θα ξεκινήσει να δοκιμάζει τη λειτουργία δημόσια τον επόμενο μήνα, πριν τη διαθέσει σε περισσότερους χρήστες αργότερα μέσα στη χρονιά.

Υπάρχουν επίσης μερικές μικρότερες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που έρχονται στα Windows 11, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για το Bluetooth LE, την προδιαγραφή ήχου χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που σου επιτρέπει να ακούς ήχο υψηλής ποιότητας χωρίς να εξαντλείς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σου. Η MICROSOFT προσθέτει επίσης υποστήριξη για 10 νέες γλώσσες και διαλέκτους στις ζωντανές λεζάντες (Live Captions), ενώ προσθέτει εργαλεία ελέγχου περιφερειακών RGB στα Windows 11.

Το MICROSOFT 365 Copilot υποστηρίζει τώρα plugins

Η MICROSOFT είχε να μοιραστεί μερικά σημαντικά νέα σχετικά με το 365 Copilot: την προσθήκη plug-ins. Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης θα υποστηρίζει πλέον τρεις κύριους τύπους plug-ins, συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων μηνυμάτων Teams, των Power Platform connectors αλλά και των εργαλείων που χρησιμοποιούν τεχνολογία από το ChatGPT. Θα μπορείς επίσης να επιλέξεις από δεκάδες plug-ins τρίτων κατασκευαστών, όπως αυτά της Atlassian και της Adobe.

Επιπλέον, η MICROSOFT αναφέρει ότι θα κατασκευάσει όλα τα plug-ins του Copilot και του Bing Chat με τα ίδια πρότυπα που χρησιμοποιεί η OpenAI για το ChatGPT. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να χρησιμοποιείς τα ίδια plug-ins και στα τρία εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, με τους προγραμματιστές να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο.

Ο MICROSOFT Edge θα διαθέτει σύντομα ενσωμάτωση του 365 Copilot

Η MICROSOFT φέρνει το 365 Copilot στον Edge browser. Το εργαλείο, το οποίο θα βρίσκεται στην πλευρική γραμμή του προγράμματος περιήγησης, μπορεί να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο του ιστότοπου που βλέπεις για να σε βοηθήσει να εργαστείς σε projects σε εφαρμογές του MICROSOFT 365, όπως το Outlook, το Word, το Excel και άλλα.

Για παράδειγμα, το εργαλείο θα μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πράγματα όπως να συντάξεις ένα email, να προσθέσεις δεδομένα σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel, να δημιουργήσεις ενημερώσεις κατάστασης (status updates) με βάση τις συνομιλίες που έχει σε εξέλιξη. Η ενσωμάτωση θα υποστηρίζει επίσης τα προαναφερθέντα plugins που έρχονται στο 365 Copilot.

Το Windows Terminal αναβαθμίζεται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Windows Terminal αποκτά ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη μέσω μιας σύνδεσης με το GitHub Copilot. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το GitHub Copilot μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το chatbot απευθείας μέσα στο Terminal για να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες, να λαμβάνουν προτάσεις κώδικα και να εξηγούν διάφορα σφάλματα. Η MICROSOFT αναφέρει επίσης ότι εξετάζει τη μεταφορά του GitHub Copilot σε άλλα εργαλεία για προγραμματιστές, όπως το WinDBG.

Αυτή πάντως δεν είναι η μόνη ενημέρωση που εστιάζει στους προγραμματιστές που ανακοίνωσε η MICROSOFT. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης ένα νέο Dev Home dashboard που αναμένεται να διευκολύνει τη ρύθμιση και τη χρήση Windows dev συστημάτων. Επιπλέον, η MICROSOFT φέρνει περιλήψεις σε εφαρμογές που δημιουργούνται από AI στο MICROSOFT Store και προσθέτει μια νέα κατηγορία τεχνητής νοημοσύνης για να αναδείξει εφαρμογές των Windows που χρησιμοποιούν AI.

Το Bing είναι πλέον η προεπιλεγμένη εμπειρία αναζήτησης του ChatGPT

Με τη MICROSOFT να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το OpenAI θα έκανε το Bing την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο ChatGPT chatbot. Από σήμερα, οι χρήστες του ChatGPT Plus θα αρχίσουν να βλέπουν τις αναφορές που εμφανίζονται από το Bing, προσαρτημένες στις απαντήσεις του chatbot.

Ενώ η MICROSOFT ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα αναπτύξει τα plugins των OpenTable και WolframAlpha για το Bing, επεκτείνει σημαντικά τη σχετική βιβλιοθήκη. Το Bing θα υποστηρίζει σύντομα plug-ins από τις Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin, TripAdvisor, Zillow και άλλα.