Οι πληρωμές σου μέσω NFC θα μπορούν σύντομα να είναι πραγματικά ανέπαφες

10 μήνες πριν
NFC smartphone

Το NFC Forum, που ιδρύθηκε το 2004 σε συνεργασία με τιτάνες της τεχνολογικής βιομηχανίας, αποκάλυψε πρόσφατα τα μελλοντικά του σχέδια μέχρι το 2028, περιγράφοντας πέντε βασικούς τομείς που θα εστιάσει τα επόμενα 5 χρόνια.

Ένας από τους κύριους στόχους του φόρουμ είναι η αύξηση της ασύρματης μετάδοσης ισχύος μέσω NFC από το σημερινό όριο του ενός βατ σε τρία βατ. Η αύξηση της ισχύος θα πρέπει να είναι επαρκής για την τροφοδοσία μικρών ασύρματων συσκευών και ακόμη και για τη δημιουργία νέων εφαρμογών που προηγουμένως παρέμεναν ανεξερεύνητες λόγω των περιορισμών ισχύος.

Ένας άλλος τομέας εστίασης για το φόρουμ είναι η αύξηση της εμβέλειας ασύρματης μετάδοσης δεδομένων μέσω NFC κατά τέσσερις έως έξι φορές. Το σημερινό όριο είναι 5 χιλιοστά, το οποίο ειρωνικά σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε -τις περισσότερες φορές- τις συσκευές μας σε επαφή με τις συσκευές POS για να πραγματοποιηθούν οι ανέπαφες πληρωμές. Εάν η μέγιστη απόσταση αυξηθεί στα 20 ή 30 χιλιοστά, τα προβλήματα ευθυγράμμισης της κεραίας μπορούν να μειωθούν και οι ανέπαφες πληρωμές μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στο όνομά τους.

Εκτός από αυτές τις βελτιώσεις που αφορούν τις πληρωμές, το NFC Forum ελπίζει να καταστήσει το πρότυπο ικανό για πατήματα πολλαπλών χρήσεων (taps), όπου μια απλή αλληλεπίδραση με μια κεραία NFC χρησιμεύει ως έναυσμα για πολλαπλές ενέργειες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, εφαρμογές IoT, αποθήκευση και έκδοση εισιτηρίων για ολόκληρο το ταξίδι. Τέλος, τα NFC τσιπ στις συσκευές θα πρέπει να μπορούν να ανακυκλώνονται, βοηθώντας την κυκλική οικονομία να γίνει πιο υγιής και βιώσιμη.

Το NFC Forum ανέπτυξε αυτόν τον οδικό χάρτη σε συνεργασία με εκπροσώπους του, όπως η GOOGLE, η APPLE, η SAMSUNG, η QUALCOMM, η SONY, η HUAWEI, η IDENTIV, η NXP, η INFINEON και η STMicroelectronics. Προχώρησε μάλιστα στη δημόσια κοινοποίηση των μελλοντικών του σχεδίων για να ενημερώσει από τώρα για τα πλάνα του και να αναδείξει τη σημασία των προσπαθειών του.

Οι προγραμματισμένες βελτιώσεις έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τόσο την τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών όσο και τις μικρές ασύρματες συσκευές. Σίγουρα έχουμε να περιμένουμε μερικές ενδιαφέρουσες εφαρμογές που θα κάνουν χρήση του ανανεωμένου προτύπου NFC τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εξελίξεις θα χρειαστούν πιθανότατα μερικά χρόνια για να εμφανιστούν σε συσκευές μαζικής αγοράς.