Πάνω από $1 δισ. «έφαγαν» οι απατεώνες μέσω κρυπτονομισμάτων

2 έτη πριν
crypto

Τα κρυπτονομίσματα θεωρήθηκαν από πολλούς ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος πλουτισμού, μέχρι τουλάχιστον να καταρρεύσει το άπαν σύμπαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, μια κατάσταση που ξεκίνησε με την έναρξη πολέμου στην Ουκρανία. Το «κραχ» στην αγορά των crypto ωστόσο δεν είναι η μόνη μελανή σελίδα στο όλο στόρι τους αφού η άνοδος της αξίας και της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια, προσέλκυσε στον χώρο και αρκετούς απατεώνες οι οποίοι μόνο χαμένοι δεν βγήκαν.

Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Εμπορικής Επιτροπής (FTC) των ΗΠΑ, πάνω από 46.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα κάποιας απάτης που περιστρεφόταν γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Το συνολικό ποσό που φέρονται να απέσπασαν οι επιτήδειοι μάλιστα ξεπερνά το $1 δισ. και αυτό μόνο για την περυσινή χρονιά, το 2021!

Οι απάτες που έχουν να κάνουν με το “ερωτικό στοιχείο” είναι η δεύτερη πιο κοινή περίπτωση απάτης που έχει να κάνει με τα crypto, ακολουθούμενη από τις απάτες πλαστοπροσωπίας επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την FTC), συχνά ξεκινούν με ψεύτικα μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon ή η Microsoft. Οι καταναλωτές νεότερης ηλικίας είναι τα πιθανότερα θύματα μιας απάτης που περιλαμβάνει crypto. Η FTC αναφέρει ότι τα άτομα ηλικίας 20 έως 49 ετών είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να αναφέρουν ότι έχασαν κρυπτογράφημα από έναν απατεώνα.

Το φαινόμενο μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό, αν σκεφτεί κανείς πως το 2018, τρία χρόνια πριν δηλαδή, οι αντίστοιχες απώλειες ήταν γύρω στις 60 φορές λιγότερες! Αξίζει δε να σημειωθεί πως ενώ το 2018 η μέση απώλεια κάθε θύματος ανερχόταν στα $2600, για το 2021 το ποσό αυτό «εκτοξεύτηκε» στα $21.739! Το νόμισμα που προτιμούν οι scammers σύμφωνα με το FTC είναι το Bitcoin με 70%. Ακολουθούν το Tether και το Ether με 10% και 9% αντίστοιχα.

Το μεγάλο πρόβλημα των κρυπτονομισμάτων και του blockchain γενικότερα, είναι πως δεν υπάρχει… αναίρεση. «Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει» και αυτό ισχύει στο ακέραιο και για κάθε συναλλαγή. Έτσι, όταν κάποιος απατεώνας καταφέρει να ξεγελάσει το θύμα του, δυστυχώς για το τελευταίο δεν υπάρχει γυρισμός -εν αντιθέσει π.χ. στις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.

Το συνηθέστερο πρόσχημα με το οποίο γίνονταν οι αποσπάσεις κρυπτονομισμάτων, αφορούσε επενδυτικές «ευκαιρίες». Οι περισσότερες προσεγγίσεις πάντως, όπως αναφέρει το FTC, έγιναν μέσω Instagram (32%) με το Facebook να ακολουθεί (26%) και το WhatsApp (9%) να κλείνει την τριάδα. Σαν να μη μας τα λέει καλά η Meta…