Τα κατάφερε! Η NASA άλλαξε τελικά την τροχιά αστεροειδούς!

1 έτος πριν
DART mission

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή του οχήματος DART της NASA στις 26 Σεπτεμβρίου, στόχος της οποίας ήταν η αλλαγή της τροχιάς του αστεροειδούς Δίμορφου. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, οι παρατηρήσεις της μέσω τηλεσκοπίων απέδειξαν πως το DART… πέτυχε διάνα, αλλάζοντας εν τέλει την πορεία του στόχου του μέσω της αποκλειστικής χρήσης κινητικής ενέργειας. Όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις, ο αστεροειδής Δίμορφος μετακινήθηκε ελαφρώς πιο κοντά προς τον έτερο αστεροειδή Δίδυμο, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται, με την τροχιά του να μειώνεται κατά 32 λεπτά.

«Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή σε ό,τι αφορά την άμυνα και την προστασία του πλανήτη μας και της ανθρωπότητας», είπε ανακοινώνοντας τα ευχάριστα μαντάτα ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson. «Μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από ταινία όμως εδώ δεν είναι Hollywood», πρόσθεσε. «Η σύγκρουση απέδειξε ότι είμαστε σε θέση να αποκρούσουμε έναν ενδεχόμενα επικίνδυνο αστεροειδή αυτού του μεγέθους», συμπλήρωσε η υπεύθυνη του τμήματος πλανητικής επιστήμης της NASA, Lori Glaze. «Το κλειδί είναι ο έγκαιρος εντοπισμός».

Η σύγκρουση του DART με τον αστεροειδή έγινε σε απόσταση 10,9 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη με τις τελευταίες στιγμές του οχήματος λίγο πριν χτυπήσει τον στόχο του να καταγράφονται σε βίντεο. Ο Δίμορφος, ο μικρότερος των δύο αστεροειδών, έχει επιφάνεια περίπου όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο ενώ για μία περιστροφή του γύρω από τον περίπου πέντε φορές μεγαλύτερό του Δίδυμο απαιτούσε περί τις 11 ώρες και 55 λεπτά (ο χρόνος αυτός έχει πλέον πέσει μετά τη σύγκρουση στις 11 ώρες και 23 λεπτά). Η σύγκρουσή του με το DART έγινε με ταχύτητα 22.531 χιλιομέτρων/ώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ούτε ο Δίμορφος, ούτε καν ο μεγαλύτερός του Δίδυμος δεν αποτελούσαν ή αποτελούν κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσής του με τη Γη, ο Δίμορφος μπορεί να μην απειλούσε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ωστόσο θα είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει ολοσχερώς μία μεγάλη πόλη.