Σκέφτηκες ότι θα μπορούσες να ξεχωρίσεις μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη; Λοιπόν, αυτή η viral εικόνα ξεγέλασε πολλούς ανθρώπους στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες και μπορεί να είσαι ένας από αυτούς.
Η παράλογη εικόνα του Πάπα με το φουσκωτό λευκό μπουφάν που εξαπλώθηκε στο Twitter, δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα με το Midjourney. Έγινε γρήγορα meme, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι σχολίαζαν την πραγματική πηγή της εικόνας. Το Midjourney είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από το ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο Midjourney, Inc. με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Δημιουργεί εικόνες από περιγραφές σε φυσική γλώσσα, οι οποίες ονομάζονται "προτροπές". Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν με το Midjourney μεταξύ αλλων έργα τέχνης χρησιμοποιώντας εντολές του Discord bot. Η εταιρεία εργάζεται για τη βελτίωση των αλγορίθμων της και κυκλοφορεί νέες εκδόσεις κάθε λίγους μήνες.
Ενώ η εικόνα είναι σίγουρα πειστική, υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που προδίδουν ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη. Η πιο αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι η σκιά των γυαλιών στο πρόσωπο του Πάπα, η οποία φαίνεται παράξενη και αφύσικη.
Η συγκεκριμένη εικόνα του Πάπα απέχει πολύ σε δημοφιλία από μια άλλη εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και έχει δημιουργήσει εξίσου μεγάλο θόρυβο. Μια εικόνα του Trump με χειροπέδες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του έγινε επίσης viral την περασμένη εβδομάδα, αν και εκείνη δεν ξεγέλασε τόσο πολύ κόσμο, ίσως λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Στην περίπτωση του Πάπα, οι συνθήκες που επικρατούν, της έδωσαν μεγαλύτερη αξιοπιστία, κάτι που αναμένεται να γίνει και με άλλες φωτογραφίες που θα δημιουργηθούν από κάποια δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όπως το Dall-E ή το midjourney. Καθώς η κατάσταση με την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται (και καθώς περισσότερα από τα εργαλεία γίνονται διαθέσιμα σε εφαρμογές όπως το Adobe Express ή το Bing Image Creator), το διαδίκτυο αναμένεται να γεμίσει με αυτές τις εικόνες που δημιουργούνται σε λίγα δευτερόλεπτα. Είτε βρούμε είτε όχι νέους τρόπους αναγνώρισης αυτών των εικόνων, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τον τρόπο που κρίνουμε τις εικόνες που εμφανίζονται στις ροές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.