Η Κίνα έχει στρέψει την προσοχή της στην εξερεύνηση του διαστήματος με τα πλάνα της να είναι εντυπωσιακά. Σε πρώτη φάση οι Κινέζοι στοχεύουν στην εκτόξευση επανδρωμένων αποστολών προς τη Σελήνη, θέλοντας ως το 2030 οι αστροναύτες της να έχουν πατήσει το πόδι τους εκεί -σε απάντηση στο πρόγραμμα Artemis που τρέχει η NASA.
Για τον λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη τις πρώτες προσπάθειες εξομοίωσης της προσσελήνωσής τους, παρουσιάζοντας μέσω εκπομπής που προβλήθηκε στην κινεζική κρατική τηλεόραση το όχημα που θα μεταφέρει τους κοσμοναύτες τους στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Λεπτομέρειες στους τηλεθεατές μάλιστα προσέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κινεζικής Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστημών και Τεχνολογίας (China Aerospace Science and Technology Corporation ή απλώς CASC), Wu Yangsheng.
Η Κίνα αποσκοπεί στην απόκτηση διαρκούς παρουσίας στην επιφάνεια της Σελήνης με τις φήμες να θέλουν την CASC να έχει βάλει στο μάτι τις ίδιες περιοχές με τη NASA και συγκεκριμένα τον νότιο πόλο του δορυφόρου ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνει νερό σε μορφή πάγου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι εξελίξεις στο εν λόγω μέτωπο προκαλούν ανησυχία, καθώς αργά ή γρήγορα οι δύο οργανισμοί και κατ’ επέκταση οι χώρες τις οποίες αντιπροσωπεύουν είναι αρκετά πιθανό να έρθουν σε αντιπαράθεση.
Ήδη ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, σε συνέντευξή του, παρουσιάστηκε προβληματισμένος κάνοντας λόγο για καμουφλαρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα των Κινέζων με το πρόσχημα ερευνητικών επιστημονικών αποστολών. «Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση έτσι ώστε να μην καρπωθούν ένα τμήμα της Σελήνης στο πλαίσιο δήθεν επιστημονικής έρευνας. Δε θα είναι απίθανο αν κάποια στιγμή πουν: “Μείνετε μακριά, εδώ είναι η περιοχή μας”».
Θυμίζουμε ότι το 2020 η Κίνα μέσω της αποστολής Chang’e 5 έφερε δείγματα από το έδαφος της Σελήνης στη Γη έπειτα από 40 και πλέον χρόνια. Η επόμενη κινεζική αποστολή, Chang’e 6, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2025 με τον ίδιο στόχο, μόνο που αυτή τη φορά τα δείγματα που θα επιστρέψουν στη Γη θα προέρχονται από την απομακρυσμένη πλευρά της Σελήνης.