Η μαγεία του A.I και του Dall-E, διαθέσιμη για όλους

1 έτος πριν
Dall-E images pot pouri

Από τη στιγμή που το ερευνητικό εργαστήριο OpenAI παρουσίασε την τελευταία έκδοση του DALL-E τον περασμένο Απρίλιο, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εντυπωσιάσει το κοινό, προσελκύοντας ψηφιακούς καλλιτέχνες, γραφίστες και όποιον επιθυμεί να είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν τη νέα και επαναστατική τεχνολογία.

Η ικανότητα της να δημιουργεί πρωτότυπες, ενίοτε ακριβείς και ενίοτε εμπνευσμένες εικόνες από οποιαδήποτε αυθόρμητη φράση, σαν ένα Photoshop με το οποίο έχουμε διάλογο, έχει ξαφνιάσει ακόμη και όσους δεν εντυπωσιάζονται εύκολα, δείχνοντας τα γοργά βήματα με τα οποία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη. Πέντε μήνες αργότερα, 1,5 εκατομμύριο χρήστες δημιουργούν 2 εκατομμύρια εικόνες την ημέρα, ένα σίγουρα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί σύντομα αφού όπως δήλωσε το OpenAI, η λίστα αναμονής για τη χρήση του DALL-E αποτελεί παρελθόν, δίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο άμεση πρόσβαση.

Η παρουσίαση του DALL-E προκάλεσε μια έκρηξη στην ανακοίνωση και άλλων εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε εικόνα. Η Google και η Meta αποκάλυψαν γρήγορα ότι η καθεμία τους είχε αναπτύξει παρόμοια συστήματα, αλλά δήλωσαν ότι τα μοντέλα τους δεν ήταν έτοιμα για το κοινό. Αντίπαλες startups, συμπεριλαμβανομένων των Stable Diffusion και Midjourney, έκαναν και αυτές την εμφάνισή τους, αποτελώντας μάλιστα τον πυρήνα μιας διαμάχης αφού μια εικόνα που δημιούργησαν με τη βοήθεια της A.I, κέρδισε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό στο Κολοράντο.

Η τεχνολογία εξαπλώνεται πλέον με ταχείς ρυθμούς, ταχύτερα από ό,τι οι εταιρείες AI μπορούν να διαμορφώσουν κανόνες γύρω από τη χρήση της και να αποτρέψουν επικίνδυνα αποτελέσματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι αυτά τα συστήματα παράγουν εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα, όπως η ενίσχυση φυλετικών και έμφυλων στερεοτύπων ή η λογοκλοπή καλλιτεχνών των οποίων το έργο χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι ψεύτικες φωτογραφίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψουν τον εκφοβισμό και την παρενόχληση - ή να δημιουργήσουν παραπληροφόρηση που μοιάζει πραγματική.

«Ιστορικά, οι άνθρωποι εμπιστεύονται αυτό που βλέπουν», δήλωσε ο Wael Abd-Almageed, καθηγητής στη σχολή μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Μόλις διαβρωθεί η γραμμή μεταξύ αλήθειας και ψεύτικου, τα πάντα θα γίνουν ψεύτικα», ανέφερε ακόμη. «Δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε τίποτα».

Η OpenAI προσπάθησε να ισορροπήσει την προσπάθειά της να είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει παρόμοια τεχνολογία και να προωθήσει παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, αποφεύγοντας τους γνωστούς κινδύνους. Έτσι για την αποτροπή χρήσης του DALL-E ως εργαλείο δημιουργίας παραπληροφόρησης, το OpenAI απαγορεύει τη χρήση εικόνων από διασημότητες ή πολτικούς. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Sam Altman δικαιολογεί την απόφαση να διαθέσει το DALL-E δημόσια στο κοινό ως ένα ουσιαστικό βήμα για την ασφαλή ανάπτυξη της τεχνολογίας.