Η NASA μας χάρισε τις φωτογραφίες της χρονιάς

2 έτη πριν
nasa

Τελικά αυτή η πρώτη φωτογραφία ήταν μονάχα μια πρόγευση. Ναι, το ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πέντε μήνες και κάτι ψιλά μέχρι το φινάλε της χρονιάς. Θα χρειαστεί όμως πολλή, μα πάρα πολλή προσπάθεια για να καταφέρει κάποιος να… κοντράρει τη NASA για το άτυπο βραβείο των καλύτερων φωτογραφιών του 2022. Η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ λοιπόν, παρουσίασε πέντε φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του James E. Webb, δεύτερου διευθυντή στην ιστορία της Υπηρεσίας) και οι οποίες κόβουν την ανάσα.

Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε ένα τμήμα του… νεογέννητου γνωστού Σύμπαντος, τουτέστιν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν αυτό πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Να σε τρελάνουμε; Τα βλέπεις όλα αυτά τα «φωτεινά αντικείμενα» στη φωτογραφία; Καθένα εξ αυτών είναι και ένας γαλαξίας…

Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε το φάσμα του WASP-96b. Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο εξωπλανήτη (έχει σχεδόν τη μισή μάζα του Δία), έναν πλανήτη δηλαδή που βρίσκεται μεν σε τροχιά αλλά γύρω από το άστρο WASP-96, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η ανάλυση του φάσματος του WASP-96b λοιπόν έγινε με ειδικό φασματογράφο, χάρη στον οποίο βρέθηκαν ποσότητες νερού αλλά αρκετά μικρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Περνώντας στις πιο εντυπωσιακές εικόνες, απ’ αυτές που σ’ αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, ξεκινάμε με το δίδυμο από το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου. Η αριστερή προέρχεται από την κάμερα NIRCam του Τηλεσκοπίου ενώ η δεξιά από τη MIRI, προβάλλοντας το εγγύς και το μεσαίο υπέρυθρο αντίστοιχα. Με κόκκινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές υψηλής ενεργητικότητας στις οποίες σχηματίζονται πλανήτες.

Η επόμενη φωτογραφία απεικονίζει το Κουιντέτο του Στεφάνου, την πρώτη ομάδα αλληλοεπιδρώντων γαλαξιών, την ύπαρξη των οποίων η ανθρωπότητα πιθανολογούσε από τον 19ο αιώνα.

Όσο για την τελευταία φωτογραφία, μία από τις εντυπωσιακότερες που έχουμε δει στα χρονικά της ανθρωπότητας, δείχνει το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (θα το δεις να αναφέρεται ως Carina Nebula στα Αγγλικά), αυτό που η NASA αποκαλεί «κοσμικές ακτές» και περιλαμβάνει άστρα, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε αφού ήταν εκτός του οπτικού μας πεδίου.

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι εικόνες προσφέρονται σε τεράστια ανάλυση από τη NASA, δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργήσει τα δικά του wallpapers για τις συσκευές της αρεσκείας του.