Περισσότερες από 715.000 φωτογραφίες του ναυαγίου του Τιτανικού συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία χαρτογράφησης βυθού MAGELLAN το 2022, αποκαλύπτοντας νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους πριν από έντεκα δεκαετίες. Οι φωτογραφίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία ενός εξαιρετικά ακριβούς ψηφιακού διδύμου του πλοίου, το οποίο συνεχίζει να αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του τραγικού συμβάντος.
Το τρισδιάστατο μοντέλο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια δύο τηλεχειριζόμενων οχημάτων που κατέβηκαν σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα οχήματα αυτά, με την ονομασία Romeo και Juliet, συνέλεξαν εκατομμύρια μετρήσεις λέιζερ, αποδίδοντας 16 terabytes δεδομένων - ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου έξι εκατομμύρια ηλεκτρονικά βιβλία. Σύμφωνα με το National Geographic, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες τρισδιάστατες σαρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Titanic: The Digital Resurrection" παρουσιάζει τις προσπάθειες της MAGELLAN και τα ευρήματά της. Μεταξύ των νέων στοιχείων που ήρθαν στο φως είναι αποδείξεις για την ηρωική θυσία μιας ομάδας μηχανικών που διατήρησαν τα φώτα του πλοίου αναμμένα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο λεβητοστάσιο του ψηφιακού διδύμου, οι ειδικοί εντόπισαν λέβητες με κοίλο σχήμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι λειτουργούσαν ακόμη λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί εντελώς. Μια ανοιχτή βαλβίδα στο κατάστρωμα της πρύμνης ενισχύει τη θεωρία ότι ο ατμός συνέχιζε να τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά συστήματα του πλοίου μέχρι τις τελευταίες στιγμές, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες επιζώντων που ανέφεραν ότι τα φώτα παρέμειναν αναμμένα καθώς το πλοίο βυθιζόταν.
Η ομάδα των μηχανικών θυσίασε τη ζωή της για να διατηρήσει τα φώτα αναμμένα, επιτρέποντας στο πλήρωμα να καθελκύσει τις σωσίβιες λέμβους στο σκοτάδι της νύχτας. Χωρίς τα φώτα, η επιχείρηση διάσωσης θα ήταν σχεδόν αδύνατη μιας και υπήρχε απόλυτο σκοτάδι.
Το μοντέλο αποκαλύπτει επίσης άλλα συγκλονιστικά στοιχεία, όπως ένα σπασμένο φινιστρίνι που πιθανότατα καταστράφηκε από το παγόβουνο, επιβεβαιώνοντας αναφορές επιζώντων για εισροή πάγου σε ορισμένες καμπίνες.
Μια προσομοίωση υπολογιστή της μοιραίας σύγκρουσης έδειξε ότι το πλοίο παραλίγο να "επιβιώσει" - η σύγκρουση διήρκεσε μόλις έξι δευτερόλεπτα. Ο Τιτανικός ήταν σχεδιασμένος να παραμένει στην επιφάνεια ακόμη και με τέσσερα πλημμυρισμένα διαμερίσματα, αλλά η ζημιά τρύπησε έξι, με ορισμένα από τα μοιραία σχισίματα να μην είναι μεγαλύτερα από δύο φύλλα χαρτιού Α4.
Σε κάθε περίπτωση το ψηφιακό δίδυμο του Τιτανικού αποδεικνύει πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν σημαντικές τοποθεσίες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές σε ευάλωτα περιβάλλοντα.