"Μην χρησιμοποιείτε δημόσιους σταθμούς φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές σας", λέει το FBI

1 έτος πριν
charging stations

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, ειδικά των κινητών τηλεφώνων, σε δημόσιους χώρους όπως είναι οι αίθουσες αναμονής σε αεροδρόμια ή ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία ερευνών και επιβολής του νόμου, δεν είναι λίγοι οι απατεώνες και κυβερνοεγκληματίες που έχουν βρει τρόπους να αξιοποιούν προς όφελος τους τις δημόσιες υποδοχές USB για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό (π.χ. malware) ή ακόμα και λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές που τις χρησιμοποιούν.

«Οι θύρες USB χρησιμεύουν για φόρτιση αλλά και για μεταφορά δεδομένων. Αν οι χρήστες εμπιστεύονται τις συγκεκριμένες υποδοχές για τη φόρτιση του κινητού τους τηλεφώνου, τότε είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι μπορούν να μεταφερθούν (ή και να υποκλαπούν συμπληρώνουμε εμείς) επίσης και δεδομένα» δήλωσε ο Rajiv Garg, ένας αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείρισης Λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Goizueta στο Πανεπιστήμιο Έμορυ, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την συγκεκριμένη προειδοποίηση, το FBI υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους ασφαλείας που δημιουργούνται από την πανταχού παρουσία των δημόσιων σταθμών φόρτισης. Καθώς οι άνθρωποι εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις συσκευές τους, η εύρεση ενός τρόπου για να παραμείνουν ενεργές και σε λειτουργία αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Αυτό ωστόσο δημιουργεί ευκαιρίες για τους απατεώνες και τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να εγκαταστήσουν λογισμικό παρακολούθησης κ.ά.  

«Πλέον γίνεται όλο και πιο εμφανές (ότι ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες) λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων σταθμών φόρτισης που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δημόσιο χώρο» δήλωσε ο Rajiv Garg. Οι ειδικοί προτείνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από αυτού του είδους τις απειλές είναι να συνδέσεις τη συσκευή σου σε μια πρίζα αντί να χρησιμοποιείς τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης που διαθέτουν υποδοχές USB. Ορισμένοι χρήστες, για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, επέλεξαν να αγοράσουν κάποια εφαρμογή αποκλεισμού δεδομένων USB για να προστατεύσουν τις συσκευές τους.

«Δεν είναι και ότι καλύτερο να αναγκάζεσαι να αγοράσεις μία τέτοια εφαρμογή, ωστόσο δεν με πειράζει και πολύ καθώς προστατεύω τα δεδομένα μου» είπε ο Khari Bennett, ο οποίος αγόρασε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκλεισμού δεδομένων USB μόλις έμαθε για τους πιθανούς κινδύνους από τη φόρτιση του τηλεφώνου του σε δημόσιους χώρους.

Η προειδοποίηση του FBI χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι σε έναν κόσμο που πλέον βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην τεχνολογία, η ευκολία της φόρτισης του κινητού σου τηλεφώνου σε δημόσιο χώρο συνοδεύεται από κινδύνους που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσεις.

Εμείς πάντως σου δίνουμε επιπλέον tips για να θωρακίσεις καλύτερα το smartphone σου από τους κινδύνους της καθημερινότητας!