Ο Elon Musk απειλεί να μηνύσει τη MICROSOFT

1 έτος πριν
Elon Musk

Λίγο μετά την εμφάνιση αναφορών ότι η MICROSOFT πρόκειται να αφαιρέσει το TWITTER από τη διαφημιστική της πλατφόρμα, ο διευθύνων σύμβουλος του TWITTER, Elon Musk, ανταπέδωσε με την απειλή μήνυσης, υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας της πληροφορικής χρησιμοποίησε παράνομα δεδομένα του TWITTER, όπως τα tweets των χρηστών, για να εκπαιδεύσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα μοντέλα εκπαιδεύτηκαν παράνομα χρησιμοποιώντας δεδομένα του TWITTER», έγραψε ο Musk στο TWITTER, προσθέτοντας: «Ώρα για μήνυση».

Η κίνηση της MICROSOFT σε ότι αφορά τη διαφημιστική πλατφόρμα και η οποία επιβεβαιώθηκε στον ιστότοπό της, σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους στο TWITTER και να διαχειρίζονται tweets μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης κοινωνικών μέσων της MICROSOFT από τις 25 Απριλίου, αν και όπως επισημαίνει το Mashable, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη διαφημιστική πλατφόρμα της MICROSOFT, θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται περιεχόμενο για το Facebook, το Instagram και το LinkedIn μέσω αυτής.

Η μεταστροφή της MICROSOFT έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το TWITTER θα αρχίσει να χρεώνει μεταξύ 42.000 και 210.000 δολαρίων μηνιαίως για πρόσβαση στο API του, το οποίο μπορεί να χρειαστούν τρίτοι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν το δικό τους σχετικό λογισμικό.

Αν και το ποσό αυτό είναι ψιλά γράμματα για μια εταιρεία τόσο μεγάλη όσο η MICROSOFT, η αναφερόμενη άρνησή της να πληρώσει υποδηλώνει ότι η απόφαση θα μπορούσε να είναι μια απόφαση αρχών σχετικά με την πληρωμή μεγάλων τελών για μια υπηρεσία που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν. 

Το ChatGPT, καθώς και άλλα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Bard της Google, εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας προσβάσιμα δεδομένα στο διαδίκτυο και ο Musk φαίνεται δυσαρεστημένος από την πιθανή χρήση δεδομένων του TWITTER από τη MICROSOFT για μέρος αυτής της εκπαίδευσης.

Ο Musk είναι επίσης γνωστό ότι είναι αναστατωμένος για τον τρόπο με τον οποίο η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, έχει έρθει όλο και πιο κοντά στη MICROSOFT, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη της νεοσύστατης επιχείρησης. Ο Musk βοήθησε στη δημιουργία της OpenAI το 2015 (αν και αποχώρησε αμέσως μετά) και τώρα φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος με το πώς η MICROSOFT χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αναζωογονήσει τη δική της επιχείρηση.

Σε ένα tweet τον Φεβρουάριο, ο Musk έγραψε ότι η MICROSOFT είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Το OpenAI δημιουργήθηκε ως μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα για να αποτελέσει αντίβαρο στην Google», εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι έχει γίνει «μια εταιρεία κλειστού κώδικα, με στόχο το κέρδος, ενώ ουσιαστικά ελέγχεται από τη MICROSOFT. Δεν ήταν καθόλου αυτό που σκόπευα να κάνω».

Ο Musk επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι κάνει σχέδια για την κυκλοφορία του δικού του ανταγωνιστή του ChatGPT, που πιθανώς θα ονομάζεται TruthGPT.