Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί ένα προοδευτικό, χρόνιο νευροεκφυλιστικό νόσημα που επηρεάζει την κινητική, τη γνωσιακή και την ψυχιατρική λειτουργία του ατόμου. Όπως αναφέρει σε έκθεσή του το πανεπιστήμιο του Harvard, πάνω από 60.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον σε ετήσια βάση ενώ υπολογίζεται ότι το 2% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχει από αυτή.
Αν και η νόσος του Πάρκινσον είναι ανίατη προς το παρόν, η επιστήμη έχει καταφέρει την επιβράδυνσή της μέσω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Ως εκ τούτου, η διάγνωσή της σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο είναι τεράστιας σημασίας και εδώ είναι που η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο λόγος για το app StrivePD της RUNE LABS, μία εφαρμογή για Apple Watch που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί την πορεία των ασθενών μέσα από τις κινήσεις τους. Το app συλλέγει δεδομένα χωρίς ο ασθενής να πρέπει να κάνει το παραμικρό, όντας σε θέση να αναγνωρίζει κινήσεις που κάνει χωρίς τη θέλησή του και προβλήματα στον συντονισμό (συμπτώματα της νόσου).
Η εφαρμογή της RUNE LABS πήρε μάλιστα μόλις έγκριση από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FA) των ΗΠΑ, με τον CEO της εταιρείας, Brian Pepin, να δηλώνει ικανοποιημένος πως οι πειραματικές δοκιμές με τη συμμετοχή ασθενών που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο συνεχίζονται κανονικά. Ενδεχόμενο επιτυχές λανσάρισμα του StrivePD στην αγορά, εικάζεται πως μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερες τις κλινικές δοκιμές και να μειώσει σημαντικά τον χρόνο ανάπτυξης φαρμάκων.
Αξίζει να σημειώσουμε δε, πως καθώς το StrivePD βασίζεται στο Movement Disorder API της APPLE, είναι αρκετά πιθανό το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλες εφαρμογές στο μέλλον, με τους καταναλωτές να είναι φυσικά οι ωφελημένοι της υπόθεσης. Μία τέτοια εφαρμογή είδαμε μάλιστα πριν λίγο καιρό, το Staybl για iPad. Η εφαρμογή αξιοποιεί διάφορες τεχνολογίες και μηχανισμούς που βρίσκονται στη συσκευή της Apple για να «διαβάζει» και να υπολογίζει τις κινήσεις των χεριών προτού προσπαθήσει να προσαρμόσει την προβολή της σελίδας.
Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν και πότε θα κάνει την εμφάνισή της αντίστοιχη λύση για Wear OS.