Το GOOGLE Lens μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό δερματικών παθήσεων

10 μήνες πριν
GOOGLE Lens

Το GOOGLE Lens πρόσθεσε πρόσφατα μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν δερματικές παθήσεις κάνοντας λήψη ή ανεβάζοντας μια φωτογραφία μέσω της εφαρμογής. Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλους στις ΗΠΑ, σε όλες τις γλώσσες. Ωστόσο, η GOOGLE προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για διάγνωση, κάτι που αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση προς τους χρήστες να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό.

Η GOOGLE διερευνά εδώ και αρκετά χρόνια τη χρήση της αναγνώρισης εικόνων AI για δερματικές παθήσεις. Το 2021, η εταιρεία παρουσίασε σε κλειστή μορφή ένα εργαλείο που μπορούσε να αναγνωρίσει 288 διαφορετικές παθήσεις χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αλλά και απαντήσεις σε σχετικές έρευνες. Το εργαλείο παρουσίαζε τη σωστή πάθηση στις τρεις πρώτες προτάσεις με ποσοστό 84% των περιπτώσεων.

Παρά τις προσπάθειες της GOOGLE να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τα διαγνωστικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξακολουθούν να υπάρχουν επικρίσεις σχετικά με την ακρίβειά τους, ιδίως για τους χρήστες με σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Η GOOGLE συνεργάστηκε με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Ellis Monk, για την προώθηση της κλίμακας Monk Skin Tone Scale (MST) και των βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση της στην ανάπτυξη AI. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σύστημα deep learning που χρησιμοποιεί είναι πιο ακριβές στον εντοπισμό δερματικών παθήσεων για όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως απόχρωσης δέρματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το χαρακτηριστικό σε διαφορετικές αποχρώσεις δέρματος, ο εκπρόσωπος της GOOGLE, Craig Ewer, δήλωσε ότι η εταιρεία προσπάθησε να αναπτύξει τη λειτουργία με δίκαιο τρόπο, συνεργαζόμενη με οργανισμούς και κλινικούς γιατρούς που εξυπηρετούν ασθενείς με διαφορετικό υπόβαθρο. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με δερματολόγους που είναι ειδικοί σε διαφορετικούς τόνους δέρματος για να επιμεληθούν τις μικρογραφίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ εργαλεία όπως το GOOGLE Lens μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες, οι χρήστες δεν πρέπει να βασίζονται σε αυτά για ιατρική διάγνωση. Η δήλωση αποποίησης ευθυνών της GOOGLE ότι τα αποτελέσματα προορίζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για διάγνωση είναι μια σημαντική υπενθύμιση προς τους χρήστες να συμβουλεύονται την ιατρική τους αρχή για συμβουλές. Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να εξελίσσεται, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς χρησιμοποιείται στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους κλάδους. Θυμίζουμε ότι η GOOGLE πρόσφατα ζητούσε τη βοήθεια εθελοντών για να εκπαιδεύσει το AI της να αναγνωρίζει τους ήχους της υδρόβιας άγριας ζωής.