Στο 14ο Ability Summit, η MICROSOFT ανέδειξε τις εξελίξεις και τις συνεργασίες σε όλο το φάσμα των προϊόντων υποβοήθησης που προσφέρει. Μεγάλο μέρος των ανακοινώσεων αναμενόμενα επικεντρώθηκε στο Azure AI, συμπεριλαμβανομένων νέων δυνατοτήτων όπως οι περιγραφές ήχου με τεχνητή νοημοσύνη και το Azure AI Studio, που επιτρέπει στους προγραμματιστές με αναπηρίες να δημιουργούν εφαρμογές μηχανικής μάθησης με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε την υποστήριξη περισσότερων γλωσσών και πλουσιότερες περιγραφές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για το εργαλείο Seeing AI, καθώς και νέους οδηγούς βέλτιστων πρακτικών για τη δημιουργία προσβάσιμων πανεπιστημιουπόλεων και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
Η MICROSOFT έδειξε ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο μια νέα λειτουργία με την ονομασία "Speak For Me", η οποία αναμένεται να γίνει διαθέσιμη αργότερα φέτος. Παρόμοια με το Personal Voice της APPLE, το Speak For Me μπορεί να βοηθήσει άτομα με ALS και άλλες διαταραχές ομιλίας να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένες φωνές που έχουν δημιουργηθεί από νευρωνικά δίκτυα. Η εταιρεία συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η Team Gleason, η Answer ALS και η ALS Therapy Development Institute (TDI) για να διπλασιάσει σχεδόν τα διαθέσιμα κλινικά και γενομικά δεδομένα για έρευνα.
Μία από τις σημαντικότερες ενημερώσεις προσβασιμότητας είναι ότι το Copilot θα διαθέτει νέες δεξιότητες που επιτρέπουν στους χρήστες να ζητήσουν από τον AI βοηθό να εκκινήσει εργαλεία όπως το Live Caption και το Narrator. Το Accessibility Assistant, που ανακοινώθηκε πέρυσι, θα είναι διαθέσιμο στο δοκιμαστικό πρόγραμμα Insider για εφαρμογές της σουίτας MICROSOFT 365 όπως το Word, ενώ σύντομα θα έρθει και στο Outlook και το PowerPoint.
Σε δηλώσεις της πριν από τη σύνοδο κορυφής, η επικεφαλής αξιωματικός προσβασιμότητας της MICROSOFT, Jenny Lay-Flurrie, μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με τον ρόλο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία προϊόντων υποβοήθησης. Τόνισε ότι η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη είναι η προσβάσιμη τεχνητή νοημοσύνη και ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεκλειδώσει ευκαιρίες για τη βιομηχανία προσβασιμότητας και τα άτομα με αναπηρίες, επιτρέποντάς τους να είναι πιο παραγωγικοί και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ενισχύσουν την καθημερινότητά τους.
Στη σύνοδο κορυφής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η MICROSOFT φιλοξένησε ομιλητές όπως η ηθοποιός Michelle Williams και η υπάλληλος της εταιρείας Katy Jo Wright, που συζητούν για την ψυχική υγεία και την εμπειρία τους με τη χρόνια νόσο Lyme αντίστοιχα. Επίσης, το Rijksmuseum του Άμστερνταμ μοιράστηκε πώς χρησιμοποίησε την υπολογιστική όραση και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη του Azure AI για να παρέχει περιγραφές εικόνων για πάνω από ένα εκατομμύριο έργα τέχνης σε επισκέπτες που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση.