Ερευνητές από το UC San Francisco και το UC Berkeley, σε συνεργασία με την Speech Graphics με έδρα το Εδιμβούργο, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα επικοινωνίας. H πρωτοποριακή τεχνολογία επέτρεψε σε μια γυναίκα που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να επικοινωνεί μέσω ενός ψηφιακού avatar που ελέγχεται από μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).
Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) είναι συσκευές που μετατρέπουν τα εγκεφαλικά σήματα σε ψηφιακές εντολές. Σε αυτή τη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Τσανγκ, οι ερευνητές εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο της ασθενούς για να συλλάβουν τα σήματα που κανονικά θα έλεγχαν τους μύες της ομιλίας. Τα σήματα αυτά στη συνέχεια μεταδόθηκαν σε έναν επεξεργαστή εξοπλισμένο με μια τεχνητή νοημοσύνη μηχανικής μάθησης. Μετά από μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης, η ΤΝ μπορούσε να αναγνωρίσει πάνω από 1.000 λέξεις με μοτίβα στα σήματα.
Αυτό που κάνει αυτό το σύστημα να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να υπερβαίνει την επικοινωνία με βάση το κείμενο. Χρησιμοποιώντας τη διεπαφή τεχνητής νοημοσύνης, η ασθενής όχι μόνο μπορούσε να πληκτρολογήσει τις απαντήσεις αλλά και να "μιλάει" μέσω μιας συνθετικής φωνής που μοιάζει με την ομιλία της πριν από την παράλυση.
Η Speech Graphics, γνωστή για την τεχνολογία animation προσώπου σε βιντεοπαιχνίδια, συνέβαλε στο project. Η τεχνολογία της εταιρείας μετέτρεψε τον ήχο που δεχόταν (ομιλία) σε ρεαλιστικές κινήσεις του προσώπου σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας ένα εκφραστικό avatar. Τα νοητικά σήματα του ασθενούς ελέγχουν άμεσα το avatar, επιτρέποντας τη συναισθηματική έκφραση και τη μη λεκτική επικοινωνία.
Ο Michael Berger, CTO της Speech Graphics, τόνισε τη σημασία αυτού του επιτεύγματος. Τόνισε πως ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υπερβαίνει τα games, αποκαθιστώντας την αίσθηση της ενσάρκωσης και του ελέγχου σε ασθενείς που έχουν χάσει αυτές τις ικανότητες.
Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 και έχει γνωρίσει ανανεωμένο ενδιαφέρον λόγω των εξελίξεων στην επεξεργαστική ισχύ ενώ η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει δώσει νέες δυνατότητες (π.χ. project ReadMe). Αρκετές startup ανταγωνίζονται για την έγκριση των σχεδίων τους από τον FDA, με τη Synchron να εμφυτεύει με επιτυχία ένα BCI και τη Neuralink του Elon Musk να εισέρχεται σε δοκιμές έχοντας πάρει τη σχετική έγκριση.