H Sony εξαγοράζει τη Bungie έναντι $3,6 δισ.

2 έτη πριν
PlayStation

Δυναμικά έχει μπει το 2022 σε ό,τι αφορά το gaming. Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Zynga από την Take-Two Interactive έναντι $12,7 δισ. και της Activision Blizzard από τη Microsoft έναντι περίπου $70 δισ. ήρθε η απάντηση από το «στρατόπεδο» της Sony με την τελευταία να προχωρά στην αγορά της Bungie.

Το κόστος της εξαγοράς θα φτάσει τα $3,6 δισ. (η Bungie δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο) ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Bungie θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της αποτελώντας ωστόσο μέλος της Sony Interactive Entertainment (SIE) και των SIE Worldwide Studios (κάτι που ισχύει για πολλά από τα first-party στούντιο της Sony όπως π.χ. την Polyphony Digital, τη Naughty Dog και τη Sucker Punch). Σύμφωνα με τη Sony δε θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στη διοίκηση της Bungie.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον πάντως στο όλο deal, είναι πως η Bungie «θα παραμείνει ένα multiplatform στούντιο» έχοντας συν τοις άλλοις «την επιλογή να εκδίδει η ίδια τα παιχνίδια της και να προσεγγίζει τους παίκτες στην πλατφόρμα που παίζουν εκείνοι», μια ελευθερία που όσο να ‘ναι δεν απολαμβάνει κανένα άλλο στούντιο της Sony. «Η συνεργασία μας με τη Bungie υπήρξε ισχυρή από το λανσάρισμα του Destiny και δε θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος καλωσορίζοντάς την στην οικογένεια του PlayStation», ανέφερε στο μήνυμά του ο CEO και πρόεδρος της SIE, Jim Ryan.

Θυμίζουμε ότι η Bungie ιδρύθηκε το 1991 στο Σικάγο και εξαγοράστηκε για πρώτη φορά από τη Microsoft εννέα χρόνια αργότερα, το 2000, όταν ανέπτυσσε το πρώτο Halo. Τα δικαιώματα του παιχνιδιού και της σειράς γενικότερα πέρασαν στη Microsoft στην οποία ανήκουν μέχρι και σήμερα. Η ανάπτυξη των Halo μέχρι και το Halo: Reach γινόταν από τη Bungie, ωστόσο με το Halo 4 η επιμέλεια της σειράς άλλαξε χέρια περνώντας σε αυτά της 343 Industries. Η Bungie ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Microsoft το 2007 αγοράζοντας την ελευθερία της και το 2014 λάνσαρε τη νέα της IP, Destiny σε συνεργασία με την Activision. Ο τελευταίος της τίτλος ήταν το Destiny 2 και κυκλοφόρησε το 2017.