Ψάχνει αγοραστή η EA

1 έτος πριν
EA

Είναι ένα από τα γνωστότερα και μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας των video games. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους και έχει τζίρο που ξεπερνά τα $5,6 δισ. Κι όμως, η EA, ένας κολοσσός του παγκόσμιου gaming φέρεται να ψάχνει αγοραστή! Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η εταιρεία είναι αρκετά ευέλικτη στην παρούσα φάση, αναζητώντας μάλιστα είτε αγοραστή (ώστε να την απορροφήσει), είτε συνεργάτη (ώστε να συνενωθούν).

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αν και όπως έγινε γνωστό, η ΕΑ έχει κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κολοσσούς του βεληνεκούς της DISNEY, της APPLE και της AMAZON -μεταξύ άλλων. Οι φήμες θέλουν την EA να προσέγγισε τη DISNEY τον Μάρτιο έτσι ώστε να εξερευνήσουν την προοπτική μίας ισχυρότερης μεταξύ τους συνεργασίας (είτε με την ίδια τη Disney, είτε με το δίκτυο ESPN που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της). Η τελευταία ωστόσο δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, θέλοντας να εστιάσει την προσοχή της στην υπηρεσία streaming της, το Disney+ που κάνει τα πρώτα του βήματα σε μία αγορά δισεκατομμυρίων.

Επόμενη στη λίστα ήταν η Comcast και η εταιρεία παραγωγής ταινιών NBCUNIVERSAL. Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε, η COMCAST ήταν εκείνη που προσέγγισε την EA με τους CEO των δύο εταιρειών, Brian Roberts και Andrew Wilson αντίστοιχα να εξετάζουν την προοπτική αυτή. Εν τέλει δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο ύψος του deal και τη μορφή που θα είχε η μετέπειτα εταιρεία (ο Wilson θα παρέμενε CEO αλλά ο Roberts θα είχε την πλειοψηφία των μετοχών) και κάπως έτσι οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.

Το ενδεχόμενο πάντως η APPLE να ενδιαφέρεται εμπράκτως να εξαγοράσει την EA δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Άλλωστε η εταιρεία από το Cupertino έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να ασχοληθεί πιο ενεργά με το χώρο του gaming, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων το APPLE Arcade, μια συνδρομητική υπηρεσία mobile παιχνιδιών για το οικοσύστημά της.

Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η EA παραμένει ανεξάρτητη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συνεχίζει να εξετάζει προτάσεις εξαγοράς ή συνεργασίας. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες ένα από τα μεγαλύτερα brands του gaming, η ACTIVISION BLIZZARD εξαγοράστηκε από τη MICROSOFT έναντι του ποσού-ρεκόρ των $68,7 δισ. Λίγες εβδομάδες μετά, η SONY εξαγόρασε τη BUNGIE, το δημιουργό του Destiny με το ποσό των $3,6 δισ.