Ο Nick Cave λέει ότι το τραγούδι που έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη γι' αυτόν είναι "χάλια"

1 έτος πριν
Nick Cave

Υπάρχουν πολλές ισχυρές απόψεις για το ChatGPT, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατακλύσει τον κόσμο, αλλά η πιο πρόσφατη από αυτές προέρχεται από τον Αυστραλό τραγουδοποιό Nick Cave. Αφού ένας θαυμαστής χρησιμοποίησε το chatbot για να γράψει ένα τραγούδι για τον Cave, ο διάσημος τραγουδιστής εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Ο Cave εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο επίσημο newsletter του, αφού ένας θαυμαστής με το όνομα Mark έγραψε ένα τραγούδι τύπου Nick Cave χρησιμοποιώντας το ChatGPT της Open AI. Το τραγούδι είναι αρκετά σκοτεινό, με στίχους όπως "Στα βάθη της νύχτας, ακούω ένα κάλεσμα. Μια φωνή που αντηχεί, μέσα στην αίθουσα", με ένα ρεφρέν που λέει "Είμαι ο αμαρτωλός, είμαι ο άγιος, είμαι το σκοτάδι, είμαι το φως". Είναι το είδος του περιγραφικού, υπαρξιακού λυρισμού που χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του Nick Cave.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Cave δεν είναι θαυμαστής του τελικού αποτελέσματος. «Αυτό το τραγούδι είναι χάλια. Αυτό που είναι το ChatGPT σ’ αυτή την περίπτωση, είναι η αντιγραφή ως παρωδία", έγραψε ο Cave. «Τα τραγούδια προκύπτουν από τον πόνο, με αυτό εννοώ ότι βασίζονται στον πολύπλοκο, εσωτερικό ανθρώπινο αγώνα της δημιουργίας και, λοιπόν, απ' όσο ξέρω, οι αλγόριθμοι δεν αισθάνονται. Τα δεδομένα δεν υποφέρουν".

Ο Cave συνεχίζει να υποστηρίζει ότι εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει τον πόνο που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το θεμέλιο της στοχαστικής μουσικής, το μόνο που μπορεί να κάνει το ChatGPT είναι να μιμηθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Cave λέει ότι το ChatGPT θα υπολείπεται πάντα στη δημιουργία ενός στοχαστικού έργου τέχνης, αφού το chatbot δεν μπορεί να έχει μια ανθρώπινη εμπειρία, όσο πεζή και αν είναι αυτή η εμπειρία.

«Το ChatGPT μπορεί να είναι σε θέση να γράψει μια ομιλία ή ένα δοκίμιο ή ένα κήρυγμα ή μια νεκρολογία, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα γνήσιο τραγούδι. Θα μπορούσε ίσως με τον καιρό να δημιουργήσει ένα τραγούδι που, επιφανειακά, δεν θα διακρίνεται από ένα πρωτότυπο, αλλά θα είναι πάντα μια αντιγραφή», έγραψε ο Cave.

Παρά την περιφρόνηση του Cave για το chatbot, μέχρι στιγμής η OpenAI έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με το ChatGPT . Από τότε που έγινε διάσημο στα τέλη του περασμένου έτους, το ChatGPT ξεγέλασε επιστημονικούς κριτές, σχεδίασε ένα γιορτινό πάρτι και έγραψε μερικά άρθρα στο CNET. Ο Cave δεν είναι ο μόνος όμως, καθώς οι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να αντλεί εύκολα από το στυλ των καλλιτεχνών για να φτιάξει το δικό της ποίημα, τραγούδι ή τέχνη.