Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα δίκτυα οπτικής ίνας ως μία τεχνολογία που τους προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και σταθερότερες συνδέσεις. Αν και η προσέγγιση αυτή δεν είναι λανθασμένη –κάθε άλλο- δεν περιγράφει πλήρως την προσφορά ενός δικτύου οπτικών ινών σε μία πόλη αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Η βάση για μια smart city
Τα δίκτυα οπτικής ίνας αποτελούν τα θεμέλια για μια σύγχρονη, έξυπνη πόλη. Το ένα μετά το άλλο, τα ευρωπαϊκά κράτη στοχεύουν στην κάλυψη ποσοστού άνω του 90% των νοικοκυριών τους από δίκτυα οπτικής ίνας μέσα στην επόμενη δεκαετία και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό. Το γρήγορο Internet δημιουργεί ευκαιρίες για επιπλέον εφαρμογές και υπηρεσίες ικανές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων: από τον διαμοιρασμό αρχείων, το streaming και την ψυχαγωγία (βλ. gaming), μέχρι την εκπαίδευση στο σπίτι, την επιχειρηματικότητα και την ιατρική περίθαλψη.
Δεν έχει σημασία αν μια πόλη είναι μεγάλη ή μικρή. Ανεξαρτήτως μεγέθους, μια πόλη οφείλει να γίνεται διαρκώς “εξυπνότερη” καλύπτοντας τα προβλήματα που έχουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι εκεί. Μόνο ένα δίκτυο οπτικής ίνας έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δεδομένα πολύ γρήγορα όπως την κίνηση στους δρόμους σε οχήματα άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κλπ), τον χρόνο αναμονής σε στάσεις λεωφορείων και τραμ ή τη διαθεσιμότητα των πάρκινγκ. Πόλεις όπως το Sankt Gallen στην Ελβετία έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την κατανάλωση ενέργειάς τους, ρίχνοντας χρόνο με τον χρόνο τις τιμές της.
Σταθερά δίκτυα = κερδοφόρα δίκτυα
Στο σύγχρονο επιχειρείν, ένα σταθερό και αξιόπιστο δίκτυο ισοδυναμεί με χρυσό. Οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από προβλήματα στη δικτύωση, είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατον να καλυφθούν, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο με την εδραίωση των cloud υπηρεσιών. Ένα κορυφαίας ποιότητας και υψηλών ταχυτήτων δίκτυο οπτικών ινών, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για κάθε εταιρεία, συμβάλλοντας σημαντικά στην εκτόξευση της παραγωγικότητας.
Όταν ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει εξίσου άνετα από τον χώρο του, δίχως να πρέπει να υποστεί την πρωινή ταλαιπωρία για να φτάσει στο γραφείο του, η εργασία από το σπίτι (το λεγόμενο “work from home”) θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δεύτερη φύση του. Με τη μέση απόσταση που καλείται να διανύσει καθημερινά ο μέσος Ευρωπαίος να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, η πρωινή συμφόρηση θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα και κατά 20% αν όλοι δούλευαν μία ημέρα την εβδομάδα από το σπίτι τους.
Για να γίνει βέβαια αυτό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει άμεση πρόσβαση από τον χώρο του στο δίκτυο της εταιρείας, να μπορεί να συμμετάσχει σε βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις και να διαχειριστεί μεγάλα αρχεία –σε πολλές περιπτώσεις δε, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν παράλληλα. Με τις ταχύτητες των 100 και 200 Mbps που προσφέρει το fiber to the home (FTTH) βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα είναι πρόβλημα.
Η ασφαλής και πρακτική επιλογή
Οι πόλεις όμως μεγαλώνουν και ως εκ τούτου η διαχείριση των υποδομών τους ολοένα και δυσκολεύει. Τα δίκτυα οπτικής ίνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό το κομμάτι, χάρη στην ίδια τους τη φύση. Η οπτική ίνα, εκτός από εξαιρετικά ευέλικτη, είναι πιο λεπτή κι από μία ανθρώπινη τρίχα. Δε μεταφέρει ηλεκτρισμό, δεν είναι εύφλεκτη, δε διαβρώνεται και είναι αδιαπέραστη από το νερό και τις αστραπές.
Ούσα πιο αξιόπιστη από τον χαλκό, η οπτική ίνα μπορεί να αντέξει για πολλά περισσότερα χρόνια –μία απλή αναβάθμιση των laser που εκπέμπουν παλμούς φωτός αρκεί για να αναβαθμιστεί και η ίδια η ίνα. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα σήμα για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες. Έτσι, όταν στα δίκτυα χαλκού, το σήμα αρχίζει και αλλοιώνεται έπειτα από μερικές εκατοντάδες μέτρα, σε αυτά οπτικής ίνας μεταφέρεται άνετα ακόμα και για 60 χιλιόμετρα ή και περισσότερο.
Το μέγεθος των οπτικών ινών, επιτρέπει την μαζική εγκατάστασή τους με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χώρου. Οι οπτικές ίνες εξ άλλου δεν εκπέμπουν σήματα, οπότε η τοποθέτησή τους πλάι-πλάι δε δημιουργεί παρεμβολές. Ακόμα κι αν υπάρξει πρόβλημα στη σύνδεση, η φύση του δικτύου και ο εξοπλισμός μπορούν να βοηθήσουν στον άμεσο εντοπισμό και τη διόρθωσή του –σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα απομακρυσμένα, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τεχνικού.
Η ψυχαγωγία αλλάζει επίπεδο
Τι σημαίνουν όμως για τον καταναλωτή τα 100 Mbps ή το 1Gbps; Αν θέλεις να μιλήσουμε με ταχύτητες, σκέψου ότι καθιστούν δυνατό το “κατέβασμα” ενός ολόκληρου μουσικού άλμπουμ σε πέντε δευτερόλεπτα, μιας τηλεοπτικής εκπομπής σε μισό λεπτό ή μίας ταινίας σε HD ανάλυση σε λιγότερα από οκτώ λεπτά. Το FTTH καθιστά δυνατό το streaming από υπηρεσίες όπως η COSMOTE TV και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση –ό,τι πρέπει για μια βραδιά με φίλους στο σπίτι, δίχως να χρειάζεται να τρέχεις στο video club ή να περιμένεις αδίκως.
Το online gaming γίνεται πλέον προνόμιο όλων. Τίτλοι όπως τα Overwatch, PUBG, Fortnite, Call of Duty και Rainbow Six που απαιτούν γρήγορες συνδέσεις με υψηλό bandwidth και χαμηλό latency είναι πλέον προσβάσιμα από όλους. Οι ίδιες οι εταιρείες, γνωρίζοντας ότι πλέον απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο δυνητικό κοινό, θα επενδύσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά στην ανάπτυξη του multiplayer των τίτλων τους, θέλοντας να προσελκύσουν τους παίκτες στα προϊόντα τους, “παρασύροντας” έτσι ολόκληρη τη βιομηχανία του gaming.
Όσο για την τηλεόραση, μετά από αρκετές δεκαετίες στασιμότητας επί της ουσίας, περνά στη νέα της εποχή με τον τηλεθεατή να έχει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες λειτουργίες, on demand περιεχόμενο σε υψηλές αναλύσεις. Με το FTTH η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου σε λίγα χρόνια, δε θα έχει καμία σχέση με την ίδια εμπειρία μερικά χρόνια πριν –από την ποιότητα της εικόνας, μέχρι την επιλογή των replay, τις πληροφορίες που περνούν από την οθόνη κλπ.
Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι πως το FTTH είναι σε θέση να προσφέρει παράλληλα όλα τα παραπάνω, καλύπτοντας έτσι ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας, δίχως κάποιος να μένει παραπονεμένος, είτε βρίσκεται εντός, είτε εκτός σπιτιού. Μια επιλογή απόλυτα ασφαλής για το μέλλον και το μέσον που θα αναβαθμίσει επιτέλους την καθημερινότητά μας.