Το ChatGPT και παρόμοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα βελτιωθούν, με πολλούς εμπειρογνώμονες να προβλέπουν μια σημαντική αναταραχή για πολλά επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια.
Το νέο κύμα των chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες μπορεί να συνομιλεί με ανθρώπινο τρόπο και σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει με άνεση πολυάριθμες εργασίες σε διάφορους κλάδους.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Σκωτία αυτή την εβδομάδα, ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης πρότεινε ότι αντί να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, όπως φοβούνται ορισμένοι, πιστεύει ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε αντίθετα να οδηγήσει σε μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο κ. Πισσαρίδης σε σχόλια που μετέδωσε το Bloomberg. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά από την εργασία και θα μπορούσαμε να παίρνουμε περισσότερο χρόνο για αναψυχή. Θα μπορούσαμε να μεταβούμε εύκολα σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών».
Ο Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics και ειδικός στις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στον εργασιακό χώρο, πρότεινε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους ανθρώπινους εργαζόμενους από πεζά καθήκοντα.
«Θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά μας και στη συνέχεια να αφήσουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ η τετραήμερη εβδομάδα θα ήταν ευπρόσδεκτη από πολλούς ανθρώπους που σήμερα εργάζονται για πέντε ή περισσότερες ημέρες, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα γύρω από μια τέτοια αλλαγή. Για παράδειγμα, μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μισθού όσων εργάζονται λιγότερες ώρες; Και ενώ μπορεί να προσφέρεται μια τετραήμερη εβδομάδα, θα μειώσουν οι εταιρείες σταδιακά το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα;
Οι παρατηρήσεις του Πισσαρίδη ακολουθούν μια έκθεση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κυρίως υπαλλήλων, θα μπορούσαν να χαθούν ή να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο από την τελευταία τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ανάλυση της Goldman Sachs ανέφερε ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας είναι πιθανό να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πολλοί ρόλοι θα βοηθηθούν από την τεχνολογία και δεν θα καταργηθούν. Επιπλέον, ανέφερε ότι η στροφή προς το AI θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς οι εργασίες θα εκτελούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
«Αν και ο αντίκτυπος του AI στην αγορά εργασίας είναι πιθανό να είναι σημαντικός, οι περισσότερες θέσεις εργασίας και κλάδοι είναι μόνο εν μέρει εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και συνεπώς είναι πιο πιθανό να συμπληρωθούν παρά να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Goldman Sachs.
Το γεγονός πάντως είναι ότι, ενώ γνωρίζουμε ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε σε ποιο βαθμό η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία θα επηρεάσει τον εργασιακό χώρο.