Το ChatGPT γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια

5 μήνες πριν
1st birthday cake ChatGPT

Και όμως, 1 χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που το ChatGPT έκανε τη δημόσια εμφάνισή του, αλλάζοντας τα όλα. Αν το ρωτήσεις τώρα για το πώς νοιώθει με την ευκαιρία των πρώτων γενεθλίων του, πιστό στη φύση της τεχνητής νοημοσύνης του, απαντά με ειλικρίνεια: "Ως πρόγραμμα υπολογιστή, δεν διαθέτω συναισθήματα ή συνείδηση για να βιώνω συναισθήματα όπως οι άνθρωποι". 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι τρομακτικά ανθρώπινες απαντήσεις του αιχμαλώτισαν τη φαντασία του κόσμου. Ενώ έχει απαντήσει σε αμέτρητα αιτήματα χρηστών, η ταχέως αναπτυσσόμενη επιρροή της προκάλεσε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, συζητήσεις που ακόμα συνεχίζονται και όπως φαίνεται θα συνεχίζουν για πολύ καιρό.

Η αλματώδης άνοδος του ChatGPT δεν ήταν χωρίς αναταράξεις για τη μητρική εταιρεία του, την OpenAI. Ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας που έφερε μια χαοτική αναταραχή στο διοικητικό συμβούλιο με αποτέλεσμα την ξαφνική απομάκρυνση και επαναφορά του διευθύνοντος συμβούλου Sam Altman.  

Παρ' όλα αυτά, μέσα σε μόλις έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας του, το ChatGPT καθιερώθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού παγκοσμίως. Επίσης, έδωσε το έναυσμα σε αντίπαλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η GOOGLE να παρουσιάσουν ανταγωνιστικά chatbots, παράλληλα με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που εξασφάλισαν δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση, εκμεταλλευόμενες το κύμα της διαφημιστικής εκστρατείας. 

Η τρέλα της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης έχει διαταράξει πολλούς κλάδους, από το cloud computing και την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι το μοντάζ ταινιών και τη συγγραφή σεναρίων

Το ChatGPT κατέχει το μερίδιο του λέοντος στην αγορά των AI chatbots, παρά την εμφάνιση ανταγωνιστών όπως το Claude, η Character.AI και το Copilot της MICROSOFT που προσέλκυσαν σημαντικές βάσεις χρηστών. Ωστόσο, κανένας ανταγωνιστής δεν απειλεί ακόμη σοβαρά την κυριαρχία της.  

Έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου, η OpenAI εισήγαγε εφαρμογές για κινητά iOS και Android για το ChatGPT τον Μάιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα. Οι λήψεις αυξήθηκαν σταδιακά και στις δύο πλατφόρμες, δημιουργώντας έσοδα από αγορές εντός της εφαρμογής σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Apptopia.  

Η Nvidia αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος νικητής της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έγινε ο μοναδικός κατασκευαστής τσιπ λόγω της θέσης της ως βασικός προμηθευτής των τσιπ που τροφοδοτούν την υποκείμενη τεχνολογία του ChatGPT. Προμηθευτές cloud computing όπως η MICROSOFT, η AMAZON και η Alphabet απολάμβαναν επίσης άνοδο των τιμών των μετοχών τους από τη στροφή προς τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση εφαρμογών AI.  

Η έλευση του ChatGPT προκάλεσε την επένδυση δισεκατομμυρίων από μεγάλους τεχνολογικούς φορείς για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του cloud ώστε να αναλάβουν τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας AI, καθώς οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν τέτοια εργαλεία. Ωστόσο, η OpenAI και ο μεγάλος υποστηρικτής του, η MICROSOFT η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετώπισαν πολλαπλές αγωγές από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, όπως διάσημους συγγραφείς, για την υποτιθέμενη κατάχρηση του περιεχομένου τους για την εκπαίδευση συστημάτων AI. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν σθεναρά τους ισχυρισμούς αυτούς.  

Το φαινόμενο ChatGPT έχει αναμφίβολα πυροδοτήσει τον παγκόσμιο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς όμως περνούν τα πρώτα γενέθλιά του, τα δύσκολα ερωτήματα γύρω από την ηθική, τις απώλειες θέσεων εργασίας και την παραπληροφόρηση που προκύπτουν από την ευρεία υιοθέτησή της συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Η καθοδήγηση αυτής της τεράστιας επιρροής τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις μπροστά μας και μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2024.