Η SAMSUNG, η GOOGLE και η QUALCOMM δημιουργούν μια πλατφόρμα μικτής πραγματικότητας

1 έτος πριν
SAMSUNG-GOOGLE-QUALCOMM

Η SAMSUNG, η GOOGLE και η QUALCOMM ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα μικτής πραγματικότητας. Στελέχη των εταιρειών, ο TM Roh της SAMSUNG, ο Cristiano Amon της QUALCOMM και ο Hiroshi Lockheimer της GOOGLE ανέβηκαν στη σκηνή της εκδήλωσης SAMSUNG Galaxy Unpacked λίγο μετά την παρουσίαση της σειράς Galaxy S23, για να ανακοινώσουν τα μελλοντικά τους σχέδια.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τρεις εταιρείες αυτές ανακοίνωσαν μόνο τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο τομέα, χωρίς να παρουσιάσουν κάποια συσκευή, κάτι που θα γίνει αργότερα. 

«Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή εξαιρετικά καθηλωτικών ψηφιακών εμπειριών που θολώνουν τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού μας κόσμου. Με την τεχνολογία Snapdragon XR, τα καταπληκτικά προϊόντα της SAMSUNG και τις εμπειρίες της GOOGLE έχουμε τα θεμέλια για να κάνουμε αυτή την ευκαιρία πραγματικότητα», δήλωσε ο Amon στη σκηνή.

Ο Lockheimer σημείωσε ότι η GOOGLE έχει επενδύσει τόσο στο AR όσο και στο VR προσθέτοντας ότι αυτή η συνεργασία θα παρέχει «προηγμένο hardware και λογισμικό αιχμής για να παραδώσει την τεχνολογία επόμενης γενιάς».

Το σχέδιο των τριών κολοσσών ακούγεται σαν ένα σχήμα συνεργασίας για να αποτελέσει απάντηση στον ανταγωνισμό από τη META και την APPLE. Η META διατυμπανίζει ότι επενδύει στο metaverse και στις καθηλωτικές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης πέρυσι το headset Quest Pro αξίας 1.499 δολαρίων ενώ αναφορές κάνουν λόγο για την επικείμενη παρουσίαση ενός headset μεικτής πραγματικότητας από την APPLE την άνοιξη.

Σε συνέντευξή του στο CNET, ο Roh, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της SAMSUNG, δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχική ανακοίνωση προς το παρόν, όμως κάθε εταιρεία θα φέρει τη δική της τεχνογνωσία για την κατασκευή της πλατφόρμας μικτής πραγματικότητας. «Κάθε μέλος αναλαμβάνει την ηγεσία σε κάθε κατηγορία και στη συνέχεια θα συνεργαστούμε πολύ στενά σε όλες τις διαφορετικές κατηγορίες», δήλωσε ο Roh.

Από τις τρεις εταιρείες, η QUALCOMM είναι η πιο δραστήρια στον χώρο έχοντας προμηθεύσει τσιπ σε πολλούς κατασκευαστές headset, συμπεριλαμβανομένης της META.

Η SAMSUNG είχε παρουσιάσει στο παρελθόν μια σειρά από VR συστήματα τα οποία συνεργάζονταν με τα κορυφαία της smartphone, υπό το όνομα Gear VR, ένα προιόν του οποίου η κυκλοφορία τελικά διακόπηκε. Ο CTO της Oculus, John Carmack, δήλωσε το 2019 ότι το τελευταίο καταναλωτικό headset της εταιρείας ήταν μια "χαμένη ευκαιρία". Η GOOGLE ξεκίνησε το Daydream VR project το 2016, αλλά το τερμάτισε το 2019. Από την πλευρά του AR, ο γίγαντας της αναζήτησης έκανε το ντεμπούτο του Project Tango το 2014, το οποίο ήταν ένας συνδυασμός hardware και software για τη σάρωση τρισδιάστατων χώρων, μόνο για να το εγκαταλείψει το 2019.

Οι τρεις εταιρείες έχουν συνεργαστεί μεταξύ τους σε διάφορα projects. Εκτός από το hardware, η SAMSUNG και η GOOGLE έχουν συνεργαστεί για την κυκλοφορία μιας έκδοσης του Wear OS και για να καταστεί δυνατή η συμβατότητα πολλαπλών πλατφορμών για προϊόντα έξυπνου σπιτιού με την υποστήριξη του προτύπου Matter.