CES 2023: Τα είδαμε όλα!

1 έτος πριν
CES 2023

Μεγάλες τηλεοράσεις, μεγάλες οθόνες, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, 3D και εντυπωσιακά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μερικά μόνο από τα highlights της φετινής CES. Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ παρακολούθησε από κοντά και φέτος τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας που διεξάγεται στις αρχές κάθε χρόνου στο Λας Βέγκας, μεταφέροντάς σου τις σημαντικότερες ανακοινώσεις. Η φετινή χρονιά σύμφωνα και με την διοργανώτρια αρχή αποτέλεσε τη σημαντικότερη των τελευταίων ετών, με τον κόσμο και τις εταιρείες να επανέρχονται στον τεράστιο εκθεσιακό χώρο, μετά από τα προβλήματα -και τις απουσίες- που προκάλεσε η πανδημία.

Αν και είδαμε πολλά, θα κάνουμε μια προσπάθεια σ’ αυτό το άρθρο να ξεχωρίσουμε τα προϊόντα ανά κατηγορία που μας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση, και τα οποία θα ξεχωρίσουν όταν κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά.

Τηλεοράσεις

Είναι κοινή παραδοχή ότι η CES αποτελεί το χώρο που οι κορυφαίοι κατασκευαστές του χώρου παρουσιάζουν τις νέες τους σειρές τηλεοράσεων, οι οποίες πρόκειται να μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες. Φέτος ακούσαμε και είδαμε από κοντά κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε ποτέ στη συγκεκριμένη κατηγορία: ασύρματες τηλεοράσεις. Οι δύο σχετικές προτάσεις φέρουν το συγκεκριμένο όρο αν και διαφέρουν σημαντικά στην υλοποίηση. Συγκεκριμένα μια νέα εταιρεία στο χώρο με την ονομασία Displace, παρουσίασε την «πρώτη ασύρματη τηλεόραση» της αγοράς, η οποία δεν χρειάζεται σύνδεση με πρίζα. Αντ’ αυτού, οι 4 αποσπώμενες μπαταρίες, της δίνουν αυτονομία περίπου 1 μήνα αν παρακολουθείς τηλεόραση 6 ώρες την ημέρα, επιτρέποντας στον κάτοχό της να τη μεταφέρει πανεύκολα. Το ίδιο εύκολα γίνεται και η εγκατάστασή της, αφού η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία της επιτρέπει να τοποθετείται στον τοίχο σαν βεντούζα κάτι σίγουρα εντυπωσιακό.

Διαφορετική υλοποίηση με τον όρο «ασύρματη τηλεόραση» είδαμε με την OLED M της LG, η οποία εκτός από το τεράστιο μέγεθος των 96”, διαθέτει όλα τα ηλεκτρονικά της σε μια ξεχωριστή μονάδα την οποία μπορείς να τοποθετήσεις σε απόσταση 10 μέτρων. Στη συνέχεια η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία επιτρέπει την απρόσκοπτη ασύρματη μετάδοση της εικόνας (4K ανάλυση / 120Hz) στο panel, χωρίς παρεμβολές. Περιττό να πούμε οτιδήποτε για την ποιότητα της εικόνας που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα όπως άλλωστε και ολόκληρη η νέα σειρά τηλεοράσεων της νοτιοκορεατικής εταιρείας.

Ο έτερος νοτιοκορεάτης, η SAMSUNG, εντυπωσίασε αντίστοιχα με τις νέες τηλεοράσεις QD-OLED που μας έδειξε, και οι οποίες θα κυκλοφορήσουν σε διαστάσεις 49, 55, 65 και 77 ιντσών. Με ρυθμό ανανέωσης 144Hz, τα νέα μοντέλα υιοθετούν το SAMSUNG Gaming Hub επιτρέποντας τη μετατροπή τους σε παιχνιδοκονσόλα, με τη σύνδεση στις υποστηριζόμενες gaming streaming υπηρεσίες όπως αυτή του Xbox. Η SAMSUNG για ακόμη μια χρονιά έδωσε έμφαση στην 8K ανάλυση μέσα από τη σειρά Neo QLED 2023 και οι οποίες εφοδιάζονται με τον προηγμένο επεξεργαστή Neural Quantum επιτρέποντας AI λειτουργίες όπως τις Shape Adaptive Light Control και Real Depth Enhancer Pro που βελτιώνουν δραματικά την ποιότητα της εικόνας.

QLED, Mini-LED αλλά και QD-OLED τηλεοράσεις ανακοίνωσε η TCL, οι οποίες μας εντυπωσίασαν στον εκθεσιακό της χώρο. Αυτές που θα μας απασχολήσουν σύντομα είναι οι σειρές QM8, Q7 και Q6, που στηρίζονται στην τεχνολογία QLED, με έως 2300 τοπικές ζώνες φωτισμού, ενσωματωμένο subwoofer αλλά και Google TV.

Εναλλακτική πραγματικότητα AR/VR/MR

Στη CES 2023 είδαμε αρκετά συστήματα που θέλουν είτε να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο επονομαζόμενο metaverse, είτε απλά θέλουν να μας προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία gaming. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει χωρίς αμφιβολία του PS VR2, το επερχόμενο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του PlayStation 5, το οποίο ήδη μπορείς να προπαραγγείλεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ. Εμείς μπορέσαμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητές του στον εκθεσιακό χώρο της SONY και μπορείς να διαβάσεις τις εντυπώσεις μας (spoiler: άκρως θετικές). H HTC παρουσίασε το Vive XR Elite, το νέο σύστημα μικτής πραγματικότητας με ένα ξεχωριστό σχεδιασμό, και με την εταιρεία να δίνει έμφαση στη δική της εκδοχή για το μέλλον το οποίο αποκαλεί Viveverse.

Στα μονοπάτια της επαυξημένης πραγματικότητας βαδίζουν τα Ray Neo X2 γυαλιά της TCL, τα οποία μας εντυπωσίασαν με τις δυνατότητές τους, έχοντας μπροστά τους μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Σε αντίθεση με άλλες προτάσεις, η TCL είναι έτοιμη να τα κυκλοφορήσει στην αγορά, αφού πρώτα τα διαθέσει στους προγραμματιστές προκειμένου αυτοί να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους. Το demo με την αυτόματη μετάφραση του συνομιλητή μας, με τη μετάφραση να εμφανίζεται μπροστά μας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ήταν ένα από τα εντυπωσιακότερα πράγματα που είδαμε στη CES.

Οθόνες

Οι οθόνες και μάλιστα αυτές που προορίζονται για gaming, ήταν ανάμεσα στις κατηγορίες που ξεχώρισαν στη φετινή CES. Οθόνες για όλα τα μεγέθη και με τεχνικά χαρακτηριστικά για κορυφαίες επιδόσεις, είναι η έμφαση που δόθηκε φέτος από τους κατασκευαστές, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις. Σ’ αυτές σίγουρα τοποθετούμε την LG OLED Flex, μια μοναδική gaming οθόνη που με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται από κυρτή σε επίπεδη, αφήνοντας πίσω της τυχόν διλήμματα. Από την ίδια εταιρεία είδαμε και νέες UltraGear OLED οθόνες με μεγέθη 27 και 45 ιντσών αντίστοιχα, οι οποίες διαθέτουν ρυθμό ανανέωσης στα 240Hz.

Πολλές ανακοινώσεις για την κατηγορία είχε και η SAMSUNG, με μία από αυτές να «βγάζει μάτια» εξαιτίας του μεγέθους της. Με διαγώνιο 57 ιντσών, και βαθμό καμπυλότητας 1000R, η Odyssey Neo G9 απευθύνεται στους απαιτητικούς gamers, προσφέροντας εκπληκτική ποιότητα εικόνας και ρυθμό ανανέωσης 240Hz.

Για πιο επαγγελματικές καταστάσεις χωρίς οποιοδήποτε συμβιβασμό στο μέγεθος, η HP έχει τη δική της πρόταση, την κυρτή οθόνη E45c G5 με διαστάσεις 45 ιντσών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνδεση 2 συστημάτων, κάτι που δίνει πρόσθετο πλεονέκτημα.

Laptops

Οι νέες ανακοινώσεις mobile CPU και GPU από Intel, AMD και NVIDIA, συνοδεύτηκαν από έναν καταιγισμό νέων μοντέλων. Ένα από τα μοντέλα που μας έκανε εντύπωση είναι το Vivobook Pro 16X 3D OLED της ASUS, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία Spatial Vision της εταιρείας. Έτσι είναι δυνατή η προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου χωρίς την ανάγκη να φοράμε ειδικά γυαλιά, με την ποιότητα όπως διαπιστώσαμε να είναι με διαφορά η καλύτερη από άλλες υλοποιήσεις που είδαμε κατά το παρελθόν. Το ίδιο laptop υποστηρίζει και την τεχνολογία Antimicrobial Guard Plus, απομακρύνοντας μικρόβια και βακτήρια από τις επιφάνειες της συσκευής, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον χρήστη από COVID-19 (99%), H1N1 και Η3Ν2, σταφυλόκοκκο κι ακόμη περισσότερα.

Η LENOVO, εντυπωσίασε με το Yoga Book 9i, το πρώτο laptop με διπλές πλήρους μεγέθους OLED οθόνες 13,3 ιντσών, το οποίο όπως γνωρίζουμε και από τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς, είναι αρκετά ευέλικτο. Η εμφάνιση ιστοσελίδων είναι πραγματική απόλαυση όπως επίσης και η χρήση του υπολογιστή για προβολή παρουσιάσεων, δίνοντας πρόσθετα πλεονεκτήματα που δεν βλέπουμε σε άλλες προτάσεις στην κατηγορία. Μένοντας στη LENOVO, πρέπει να αναφέρουμε και το ThinkBook Plus Twist, ένα laptop όπου και αυτό διαθέτει διπλή οθόνη, αν και το αφήγημα είναι διαφορετικό. Έτσι, η περιστρεφόμενη οθόνη, βρίσκει από τη μία πλευρά της ένα OLED panel 13,3 ιντσών για τις περισσότερες εργασίες με τα Windows, ενώ το δεύτερο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και μάλιστα μια e-ink οθόνη την οποία ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και χειρόγραφων σημειώσεων με το stylus.

Αυτοκίνητα

Το αυτοκίνητο και δη, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, διαθέτει πλέον τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας, και δεν είναι τυχαίο που στο χώρο μπαίνουν εταιρείες που τις είχαμε συνηθίσει σε εντελώς διαφορετικούς χώρους. Μία από αυτές είναι η SONY η οποία μαζί με τη Honda δημιούργησαν την Afeela, ένα νέο brand ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρεία να βγαίνει στους δρόμους το 2026. Οι δύο εταιρείες έφεραν στη CES το τελευταίο τους πρωτότυπο, το ομώνυμο Afeela το οποίο όταν κυκλοφορήσει θα ενσωματώνει ένα PlayStation.

Μια διαφορετική πρόταση είχε η BMW με το i Vision Dee, ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώματα! Για να το κάνει αυτό, στηρίζεται στην τεχνολογία e-ink, την ίδια που συναντάμε σε ebook readers και tablets, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχό του να ρυθμίσει αυτός όπως επιθυμεί τα χρώματα.

Άλλα δύο εντυπωσιακά πρωτότυπα που στόλισαν τους διαδρόμους της CES είδαμε από τη Mercedes Benz και τη Peugeot, τα οποία όμως δεν πρόκειται να στολίσουν σύντομα τους δρόμους.

…και τα περίεργα

Δεν θα ήταν η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας αν δεν εντοπίζαμε πολλά και περίεργα projects που αναρωτιόμαστε όχι μόνο αν θα κυκλοφορήσουν, αλλά αν υπάρχει αγορά γι’ αυτά. Ένα από αυτά είναι το Mutalk το οποίο απευθύνεται στους ενθουσιώδεις gamers, καταφέρνοντας να απομονώσει πλήρως τη φωνή τους από το περιβάλλον, φτάνει να το φορέσουν στο στόμα τους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προβούν στο αγαπημένο τους χόμπυ χωρίς να ενοχλούν τους τριγύρω τους, αν και η όλη εμφάνιση είναι τουλάχιστον περίεργη.

Το ASKA A5 έρχεται από το μέλλον, θέλοντας να αποτελέσει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα κυκλοφορήσει στους…ουρανούς. Η ομώνυμη εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξή του, βρίσκεται κοντά στο στόχο της με τις πρώτες σχετικές δοκιμές να αναμένονται το επόμενο έτος για το υβρίδιο αυτοκινήτου-ελικοπτέρου.

Το GlüxKind Ella αποτελεί το περίεργο παιδικό καροτσάκι που έχεις δει ποτέ αφού μπορεί και σε ακολουθεί ενώ αναλαμβάνει να κοιμίσει τον μικρό του κάτοχο, πηγαίνοντας μπρος πίσω. Τέλος το FluentPet έχει το φιλόδοξο στόχο να κάνει εφικτή τη συνομιλία ανθρώπων με σκύλους και γάτες. Για να το επιτύχει αυτό, το σύστημα της εταιρείας αποτελείται από μια απλή βάση με πλήκτρα και είναι σε θέση να αναπαράγει ήχους που έχουν ηχογραφηθεί με τη φωνή του ανθρώπου που έχουν συνηθίσει να ακούνε τα ζωάκια.

Το σίγουρο είναι ότι η CES 2023 εγκαινιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογική χρονιά, την οποία θα καλύψουμε με αναλυτικά άρθρα στο G Blog γι’ αυτό stay tuned!